Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ευρέως διαδεδομένη μορφή καρκίνου, μετρώντας εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα ανά έτος παγκοσμίως.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ενημέρωσης και μάχης κατά της νόσου του καρκίνου του μαστού, γεγονός το οποίο συνδέεται ποικιλοτρόπως με δράσεις για την ενημέρωση όλο και περισσότερων πολιτών σχετικά με την πρόγνωση, την πρόληψη και την ενεργή παρακολούθηση της υγείας του μαστού.

Οι κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών ανά την υφήλιο και οι σημαντικότερες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες αναδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα πως  ο καρκίνος σε κάθε ασθενή διαθέτει μοναδικό γονιδιακό προφίλ και γενετικό υπόβαθρο και η θεραπεία του απαιτεί μία πλήρως εξατομικευμένη διαχείριση σύμφωνα με τα προσωπικά του γονιδιακά χαρακτηριστικά.

Δεν γίνεται λόγος πια για μία μεμονωμένη ασθένεια αλλά για μία ομάδα ασθενειών η οποία διαθέτει πολλαπλά και πολύπλοκα χαρακτηριστικά. Κατά συνέπεια, κάθε ασθενής ή κάθε μέλος κάποιας οικογένειας η οποία διαθέτει βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για κάποιο κληρονομούμενο καρκινικό σύνδρομο, οφείλει να προβεί σε μία ανάλυση και χαρτογράφηση του γονιδιακού του προφίλ προκειμένου να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για την έγκαιρη διάγνωση ή την κατάλληλη θεραπεία την οποία χρειάζεται.

Το HerediGENE αποτελεί μία εξέταση η οποία αναλύει πλήρως μία ομάδα γονιδίων, όπως το BRCA1 και το BRCA2 τα οποία εμπλέκονται σημαντικά στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών όπως και άλλων κληρονομούμενων μορφών καρκίνου.

Η ανάλυση παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, βοηθώντας τους θεράποντες ιατρούς να εξατομικεύσουν την διαχείριση ενός ασθενούς. Επιπλέον, η ανάλυση αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να προσδιοριστούν τα μέλη μίας οικογένειας που έχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Αν τα μέλη αυτά φέρουν μία παθογόνο μεταλλαγή που έχει ανιχνευθεί στην οικογένεια μπορούν να απαλλαγούν από το άγχος της εμφάνισης κληρονομούμενου καρκίνου και να αποφύγουν τις περιττές παρεμβάσεις. Γνωστό παράδειγμα μίας τέτοιας περίπτωσης αποτελεί η παγκοσμίου φήμης ηθοποιός, Angelina Jolie, η οποία πραγματοποιώντας την ανάλυση των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 και ανακαλύπτοντας πως βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή/και των ωοθηκών, προέβη σε προληπτική μαστεκτομή.

Η ανάλυση HerediGENE πραγματοποιείται στα κεντρικά εργαστήρια της Genekor Ιατρικής Α.Ε. στην Αθήνα. Η Genekor Ιατρική Α.Ε. αποτελεί το κεντρικό εργαστήριο Μοριακής Ογκολογίας στην Ελλάδα και παράλληλα εντάσσεται στα μεγαλύτερα διαπιστευμένα εργαστήρια της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μία δεκαετία στον τομέα την Μοριακής Ογκολογίας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλότερης τεχνολογίας σε ιατρούς και ασθενείς και συμβάλλοντας ενεργά στην έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου τα τελευταία έτη.

Μαρινέλα Λέκκα
International Marketing, Genekor Ιατρική Α.Ε.
www.genekor.com/el/