Τα οφέλη του μελιού Μανούκα –ενός «μονοποικιλιακού» μελιού από τα άνθη του φυτού μανούκα στη Νέα Ζηλανδία- έχουν διαφημιστεί επί μακρόν. Όμως σύμφωνα με νέα μελέτη, το «ταπεινό» ιρλανδικό μέλι δεν φαίνεται να υπολείπεται, προσφέροντας συγκρίσιμα οφέλη.

Το μέλι Μανούκα- το οποίο μπορεί να κοστίζει περίπου 50 ευρώ τα 250 γρ- έχει πάρει εύσημα τα τελευταία χρόνια για τη φαρμακευτική του πλευρά, καθώς έχει υψηλές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι το πολύ φθηνότερο ιρλανδικό μέλι θα μπορούσε να προσφέρει εξίσου μεγάλη ώθηση στην υγεία.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιου του Δουβλίνου και το Trinity College του Δουβλίνου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιρλανδικό μέλι περιέχει εξίσου ισχυρά αντιοξειδωτικά (φαινολικές ενώσεις) όπως και το πιο εξωτικό Μανούκα.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επωφελή για την υγεία μας, επειδή βοηθούν στην πρόληψη βλαβών που εμφανίζονται στα κύτταρα του σώματος και έχει επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των μολύνσεων και στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης πληγών.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν αφού οι ερευνητές συγκέντρωσαν 131 δείγματα μελιού από μελισσοκόμους από ολόκληρη την Ιρλανδία.  Διαπίστωσαν ότι το ιρλανδικό μέλι από ρείκι είχε την υψηλότερη συγκέντρωση φαινολικών ενώσεων (και έτσι ήταν το υψηλότερο σε αντιοξειδωτικά) όλων των μελιών που εξετάστηκαν – και ακόμη υψηλότερη και από το μέλι Μανούκα.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανθόμελα που παράγονται από μέλισσες σε αστικές περιοχές με πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα λουλουδιών περιείχαν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες στις αγροτικές περιοχές. Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη διαφορά είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία λουλουδιών και αφθονία γύρω από τις κυψέλες σε αστικές περιοχές.

Η καθηγήτρια Jane Stout του Trinity College εξηγεί: «Η εύρεση διαφοράς στη σύνθεση του μελιού ανάμεσα στις αστικές και αγροτικές περιοχές πιθανότατα αντανακλά τη διαφορά στη διαθεσιμότητα λουλουδιών σε αστικές και αγροτικές περιοχές της Ιρλανδίας».

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα πιο σκούρα μέλια τείνουν να είναι υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά από ό, τι τα πιο ανοιχτόχρωμα, αλλά το πιο σκούρο μέλι που δοκιμάστηκε, το μέλι κισσού, είχε χαμηλότερο συνολικό περιεχόμενο φαινολικών ενώσεων από τα μέλια από ρείκι και Μανούκα.