Δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν πώς να καταπολεμήσουν τον καρκίνο χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ 2018 για την ιατρική. Το έργο του αμερικανού καθηγητή James P. Allison και του ιάπωνα καθηγητή Tasuku Honjo οδήγησε σε θεραπείες για προχωρημένο, θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος.

Η ανοσοθεραπεία σημείων ελέγχου έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, δήλωσε η Σουηδική Ακαδημία, που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι έχει αποδειχθεί «εντυπωσιακά αποτελεσματική».

Ο καθηγητής Allison του Πανεπιστημίου του Τέξας και ο καθηγητής Honjo του Πανεπιστημίου του Κιότο θα μοιραστούν το βραβείο Νόμπελ και τις 870.000 ευρώ που το συνοδεύουν.

Κατά την αποδοχή του βραβείου, ο Tasuku Honjo δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να συνεχίσω την έρευνά μου, έτσι ώστε αυτή η ανοσοθεραπεία να σώσει περισσότερους καρκινοπαθείς από ποτέ».

Ο καθηγητής Allison δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο προνόμιο να συναντά κανείς ασθενείς με καρκίνο που έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία με ανοσοθεραπεία σημείων ελέγχου. Είναι ζωντανή απόδειξη της δύναμης της βάσης της επιστήμης, του να ακολουθήσουμε την επιθυμία μας να μάθουμε και να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα».

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μας προστατεύει από τις ασθένειες, αλλά έχει ενσωματωμένες δικλείδες ασφαλείας, για να το εμποδίζουν να επιτεθεί στον υγιή ιστό μας. Κάποιοι καρκίνοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα «φρένα» και να αποφύγουν την επίθεση.

Ο Allison και ο Honjo ανακάλυψαν έναν τρόπο να επιτρέψουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας να επιτεθούν στους καρκινικούς όγκους, απενεργοποιώντας τις πρωτεΐνες που τους έβαζαν «φρένο». Αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που τώρα προσφέρουν ελπίδα σε ασθενείς με προχωρημένο και προηγουμένως μη αντιμετωπίσιμο καρκίνο.

Η ανοσοθεραπεία σημείων ελέγχου χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ατόμων με τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος. Δεν είναι αποτελεσματική για όλους, αλλά για κάποιους ασθενείς φαίνεται να έχει λειτουργήσει απίστευτα καλά στο να εξαλείψει πλήρως τον όγκο, ακόμα και μετά την έναρξη της μετάστασης. Τέτοια αξιοσημείωτα αποτελέσματα δεν είχαν σημειωθεί ποτέ προηγουμένως.

Οι γιατροί έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τη θεραπεία για να βοηθήσουν μερικούς ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα.