Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν, μετά από κατανάλωση νοθευμένου αλκοολούχου ποτού, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Iraj Harirchi δήλωσε ότι επίσης 16 άνθρωποι είχαν τυφλωθεί και 170 χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, μετά την κατανάλωση του επικίνδυνου ποτού. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον 460 άτομα σε πέντε επαρχίες της χώρας έχουν νοσηλευθεί εξαιτίας της κατανάλωσης νοθευμένου αλκοόλ, με το νεώτερο θύμα να είναι μια γυναίκα ηλικίας 19 ετών.

Το αλκοόλ είναι παράνομο στο Ιράν, με αποτέλεσμα να είναι πολύ διαδεδομένα τα παράνομα κατασκευασμένα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, το οινόπνευμα που περιέχουν κανονικά αντικαθίσταται μερικές φορές με τοξική μεθανόλη, με αποτέλεσμα ένα επικίνδυνο σκεύασμα για τον οργανισμό.

Η αστυνομία της πόλης Bandar Abbas, στα νότια της χώρας, συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα ένα ζευγάρι που φέρεται να παρήγαγει σπιτικό αλκοόλ.

Ειδικοί λένε ότι δεν είναι ασυνήθιστο στη χώρα η κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ να προκαλεί προβλήματα υγείας ή και θανάτους, αλλά αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο σημαντικός αριθμός των θανάτων και η εξάπλωση του προβλήματος σε αρκετές επαρχίες.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κατάρρευσης της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ μπορεί να παίζει ρόλο: Με την κατάρρευση της αξίας του ιρανικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, οι άνθρωποι είναι πιθανόν να στρέφονται σε φθηνό, σπιτικό αλκοόλ, αντί για ακριβά εμφιαλωμένα αλκοολούχα ποτά εισαγωγής.

Ιρανοί αξιωματούχοι για τα ναρκωτικά υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλ αξίας 730 εκατομμυρίων δολαρίων εισάγονται λαθραία στο Ιράν.

Οι ιρανοί μουσουλμάνοι έχουν αποκλειστεί από την κατανάλωση αλκοόλ, μετά τη θρησκευτική επανάσταση στη χώρα το 1979. Το άρθρο 265 του Ισλαμικού Ποινικού Κώδικα του Ιράν αναφέρει ότι η τιμωρία για κατανάλωση οινοπνεύματος από μουσουλμάνο είναι 80 χτυπήματα με το μαστίγιο.

Ωστόσο, υπάρχει απαλλαγή από τον νόμο για τους μη μουσουλμάνους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν οινόπνευμα για δική τους κατανάλωση ή για θρησκευτικούς σκοπούς, όπως η Θεία Κοινωνία.