Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μια ανασκόπηση ερευνών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 9% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστα.

Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενα ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία αναφέρουν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με τον καρκίνο. Ειδικοί, όμως, συστήνουν προσοχή στα ευρήματα και λένε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την κάθε γυναίκα είναι «πολύ μικρός».

Αυτή η ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες, δείχνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι σαφές εάν είναι τα συγκεκριμένα τρόφιμα που τον προκαλούν – ότι υπάρχει δηλαδή αιτιώδης σχέση. Επίσης, οι 15 έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση είχαν διαφορετικούς ορισμούς για το ποια είναι «μεγάλη κατανάλωση».

Για παράδειγμα, μία από τις μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε «μεγάλη» την κατανάλωση άνω των εννιά γραμμαρίων την ημέρα – μόλις δύο ή τριών φετών μπέικον την εβδομάδα-, ενώ σε άλλες το όριο ήταν πολύ υψηλότερο.

Οι ερευνητές στις περισσότερες από αυτές τις μελέτες σημείωναν τι τους έλεγαν οι συμμετέχουσες ότι τρώνε και τις παρακολούθησαν για να δουν ποιες από αυτές θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε διαφορετικές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος μπορεί επίσης να έχουν άλλες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως το να είναι περισσότερο ή λιγότερο υγιείς με άλλους τρόπους, πχ να είναι παχύσαρκα ή να καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγκεκριμένα, περίπου 14 στις 100 γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του κινδύνου κατά 9% σε αυτόν τον πληθυσμό αναμένεται να μεταφραστεί σε περίπου μία επιπλέον περίπτωση καρκίνου για κάθε 100 γυναίκες.

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, λένε ότι η σύνδεση που βρήκαν είναι μόνο για το μεταποιημένο και όχι για το κόκκινο κρέας.

Η επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης Maryam Farvid, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι συνιστά να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, αντί να εξαλειφθεί εντελώς από τη διατροφή μας.