Η Αυστραλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα εξαλείψει ουσιαστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εάν διατηρηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και προληπτικών εξετάσεων, λένε οι ερευνητές.

Η νόσος θα μπορούσε να εξαλειφθεί ως πρόβλημα δημόσιας υγείας σε εθνικό επίπεδο εντός 20 ετών, σύμφωνα με νέα προβλεπτικά μοντέλα. Προβλέπεται να ταξινομηθεί ως «σπάνιος καρκίνος» στην Αυστραλία μέχρι το 2022, οπότε θα μειωθεί σε λιγότερες από έξι περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την πρόοδο στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης. Το 2007, η Αυστραλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που εισήγαγαν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για τα κορίτσια κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί σε ορισμένες μορφές του κονδυλώματα. Το πρόγραμμα αργότερα επεκτάθηκε στα αγόρια και συμπλήρωσε ένα εθνικό πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων που ξεκίνησε το 1991.

Το νέο προβλεπτικό μοντέλο δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο Καρκίνου της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) στο The Lancet Public Health Journal.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από «υψηλού κινδύνου» τύπους HPV, ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος. Είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Στην Αυστραλία σήμερα το ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ανέρχεται σε επτά περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, που είναι περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου μέσου όρου.

Η μελέτη προβλέπει ότι οι ετήσιες περιπτώσεις στην Αυστραλία θα μειωθούν σε τέσσερις στις 100.000 έως το 2035 – ένα πιθανό κατώφλι εξάλειψης της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ο ΠΟΥ πάντως δεν έχει ακόμη θεσπίσει ένα τέτοιο πρότυπο για το πότε ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας γίνεται τόσο ασυνήθιστος, που θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί.

«Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το όριο εξάλειψης, είναι πιθανό ότι η Αυστραλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα το φτάσει, δεδομένου του σημερινού χαμηλού ποσοστού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των ισχυρών προληπτικών προγραμμάτων μας», δήλωσε η Δρ Megan Smith, ερευνήτρια του NSW.

Το περασμένο έτος, η Αυστραλία αντικατέστησε τα πρότυπα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο –ένας τεστ Παπ – με εξετάσεις πιο ευαίσθητες στην ανίχνευση του τραχήλου της μήτρας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μετάβαση στο νέο τεστ, το οποίο διεξάγεται μόνο ανά πενταετία, θα μειώσει τα ποσοστά καρκίνου κατά τουλάχιστον 20%.