Αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, τη λειψυδρία και τη ρύπανση, τότε όλοι θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τη flexitarian διατροφή, λένε οι επιστήμονες. Αυτό σημαίνει μια κατά κύρια βάση χορτοφαγική διατροφή, η οποία όμως δεν αποκλείει τα ζωικά προϊόντα και το κρέας.

Αποτελεί ένα από τα τρία βασικά βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους το 2050, όπως λένε οι ειδικοί, μαζί με τον κατά το ήμισυ περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και τη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η νέα μελέτη έγινε για να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων επηρεάζει τη ζωή στον πλανήτη. Οι συγγραφείς λένε ότι το σύστημα παραγωγής τροφίμων έχει πολλές σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφής των πόσιμων υδάτων και της ρύπανσης λόγω της υπερβολικής χρήσης αζώτου και φωσφόρου.

Η μελέτη αναφέρει ότι εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και του εισοδήματος που αναμένεται έως το 2050, οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να αυξηθούν μεταξύ 50-90%. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τον κόσμο μας πέρα ​​από τα όριά του.

Ωστόσο, η μελέτη διαπιστώνει ότι καμία λύση από μόνη της δεν είναι ικανή να αποτρέψει τους κινδύνους, οπότε απαιτείται μια συνδυασμένη προσέγγιση.

Οι συγγραφείς εξέτασαν λοιπόν τη flexiterian διατροφή: «Μπορούμε να ακολουθούμε διάφορες υγιεινές διατροφές, αλλά αυτό που όλες έχουν κοινό, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι βασίζονται κυρίως στη χορτοφαγία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Marco Springmann από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Μπορείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή που περιέχει μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων, μερικοί θα μπορούσαν να την αποκαλέσουν Μεσογειακή, μια pescaterian (σ.σ. στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών), μια χορτοφαγική ή vegan. Εξετάσαμε την πιο “συντηρητική” από αυτές, που κατά την άποψή μας είναι η flexiterian, αλλά ακόμη και αυτή έχει μόνο μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα».

Εάν ο κόσμος κινηθεί, λοιπόν, σε αυτό το είδος διατροφής, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα μειωθούν κατά περισσότερο από το ήμισυ.

Αλλά, εκτός από την αλλαγή της διατροφής μας, η έρευνα αναφέρει ότι οι γεωργικές πρακτικές θα πρέπει επίσης να αλλάξουν σημαντικά. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών που ήδη υπάρχουν, τη βελτίωση της διαχείρισης της άρδευσης και τον περιορισμό της χρήσης λιπασμάτων και την ανακύκλωσή τους.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κατά το ήμισυ περιορισμός της ποσότητας των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, θα μείωνε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας κατά 16%.