Μωρά ποντικιών γεννήθηκαν με δύο μαμάδες και χωρίς πατέρα, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Χρειάστηκε ένα τεράστιο επίτευγμα της γενετικής μηχανικής για να παρακαμφθούν οι φυσικοί κανόνες αναπαραγωγής. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μωρά ήταν υγιή και πλέον έχουν αποκτήσει τους δικούς τους απογόνους.

Τα κακά νέα όμως συνεχίζονται για ανδρικό φύλο: οι επιστήμονες επιχείρησαν να δημιουργήσουν ποντίκια με δύο μπαμπάδες, αλλά πέθαναν μέσα σε λίγες ημέρες από τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να απαντήσουν σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το γιατί κάνουμε σεξ. Τα θηλαστικά μπορούν να κάνουν τα μωρά μόνο μέσω της σεξουαλικής αναπαραγωγής – απαιτείται ένα ωάριο από τη μαμά και ένα σπερματοζωάριο από τον μπαμπά. Αλλά ο υπόλοιπος φυσικός κόσμος δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες: μερικά θηλυκά ψάρια, ερπετά, αμφίβια και πουλιά μπορούν να τεκνοποιήσουν μόνα τους.

Στόχος των Κινέζων ερευνητών ήταν να καθορίσουν ποιοι κανόνες αναπαραγωγής χρειάζεται να σπάσουν, για να δημιουργηθούν μωρά ποντίκια από γονείς του ίδιου φύλου. Αυτό με τη σειρά του βοηθάει στην κατανόηση του γιατί οι κανόνες είναι τόσο σημαντικοί.

Για την επίτευξη του έργου τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τελευταία λέξη της γενετικής μηχανικής. Οι ερευνητές πήραν ένα ωάριο από ένα θηλυκό ποντίκι και ένα ειδικό είδος κυττάρου – ένα εμβρυϊκό βλαστικό κύτταρο – από ένα άλλο επίσης θηλυκό. Και τα δύο περιελάμβαναν μόνο τις μισές απαιτούμενες γενετικές οδηγίες (DNA), οπότε οι ερευνητές χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν επεξεργασία γονιδίων για να τα καταστήσουν συμβατά.

Η προσέγγιση με τα δύο αρσενικά ποντίκια ήταν πιο περίπλοκη. Χρειάστηκε ένα σπερματοζωάριο, ένα αρσενικό εμβρυϊκό βλαστικό κύτταρο, ένα ωάριο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί όλες οι δικές του γενετικές πληροφορίες και η διαγραφή επτά γονιδίων για να λειτουργήσει η μέθοδος.

Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε σεξ είναι επειδή το DNA μας -ο γενετικός μας κώδικας- συμπεριφέρεται διαφορετικά, ανάλογα με το αν προέρχεται από μαμά ή μπαμπά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Stem Cell: χωρίς ένα θηλυκό αντίγραφο και ένα αρσενικό αντίγραφο η ανάπτυξη ενός μωρού αποτυγχάνει.

Ονομάζεται γονιδιακή αποτύπωση, με τμήματα του DNA στο σπέρμα και τμήματα του DNA στα ωάρια να παίρνουν διαφορετικές «σφραγίδες» που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Τα κομμάτια του DNA που φέρουν αυτές τις σφραγίδες ήταν αυτά που οι ερευνητές έπρεπε να διαγράψουν για να κάνουν τα μωρά βιώσιμα.

Ο Δρ Wei Li, ο οποίος πραγματοποίησε τα πειράματα, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα μας δείχνει τι είναι δυνατό. Είδαμε ότι τα γενετικά σφάλματα των ποντικών από γονείς ίδιου φύλου μπορούν να εξαλειφθούν και ότι τα εμπόδια αναπαραγωγής στα θηλαστικά ίδιου φύλου μπορούν να παρακαμφθούν».