Οι γιατροί στην Αγγλία έχουν λάβει άδεια να συνταγογραφούν κοινωνικές δραστηριότητες, όπως μαθήματα χορού, για την αντιμετώπιση της μοναξιάς.

Η στρατηγική, που ανακοινώθηκε από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May, έχει ένα ξεχωριστό ρόλο και για τους ταχυδρόμους, οι οποίοι θα τσεκάρουν την κατάσταση ηλικιωμένων ανθρώπων που μένουν μόνοι τους, ενώ κάνουν τη διανομή της αλληλογραφίας. Η κυβέρνηση λέει ότι περίπου 200.000 ηλικιωμένοι δεν είχαν συνομιλίες με φίλους ή συγγενείς για πάνω από ένα μήνα, ενώ οι γιατροί λένε ότι βλέπουν καθημερινά από έναν έως πέντε ασθενείς που υποφέρουν από μοναξιά.

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδίου, θα υπάρξει χρηματοδότηση για την απασχόληση των ασθενών του ΕΣΥ της Αγγλίας με ποικίλες δραστηριότητες, όπως μαθήματα μαγειρικής, λέσχες πεζοπορίας και ομάδες τέχνης, έως το 2023.

Αναγγέλλοντας επιπλέον 1,8 εκατομμύρια λίρες για προγράμματα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως η δημιουργία κοινοτικών καφέ, χώρων τέχνης ή πάρκων, η κ. May είπε ότι οι συνταγογραφήσεις κοινωνικών δραστηριοτήτων θα μειώσουν τις απαιτήσεις από το σύστημα υγείας και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί επίσης με την Βασιλική Υπηρεσία Ταχυδρομείων για ένα νέο πιλοτικό σχέδιο σε ορισμένες περιοχές, στο οποίο οι ταχυδρόμοι θα έχουν έναν ρόλο πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της μοναξιάς.

Ανακοινώνοντας την πρώτη στρατηγική κατά της μοναξιάς, η κ. May δήλωσε: «Αυτή η στρατηγική είναι μόνο η αρχή μιας μακράς κοινωνικής αλλαγής στη χώρα μας – αλλά είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα σε μια εθνική αποστολή για να τερματίσουμε τη μοναξιά στις ζωές μας».

Η πρωθυπουργός έκανε μνεία στην Jo Cox, τη δολοφονημένη βουλευτή που αγωνίστηκε για την αντιμετώπιση της μοναξιάς: «Η Jo Cox είχε απόλυτο δίκιο να υπογραμμίσει την κρίσιμη σημασία αυτής της αυξανόμενης κοινωνικής αδικίας, που βρίσκεται δίπλα στην παιδική παχυσαρκία και την ψυχική υγεία ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας».

Η Kim Leadbeater, αδελφή της Jo Cox, δήλωσε εξ ονόματος του Ιδρύματος Jo Cox: «Το σημαντικό είναι τώρα να ενεργοποιηθεί ο διάλογος και η στρατηγική. Αυτό είναι αναμφισβήτητα αυτό που θα ήθελε η Jo και για κάθε ζωή που έγινε λιγότερο μοναχική ως αποτέλεσμα της δουλειάς που ξεκίνησε και που όλοι συνεχίσαμε, θα νιώθουμε ανακούφιση. Ανυπομονώ αυτό να συμβαίνει περισσότερο στους επόμενους μήνες και χρόνια».