Την Τετάρτη τα μεσάνυχτα έγινε η πρώτη πώληση κάνναβης για λόγους αναψυχής στον Καναδά, στο νησί της Νέας Γης, υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που περίμεναν στην ουρά. Ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποίησε την κατοχή και τη χρήση της κάνναβης για αναψυχή. Η κάνναβη για ιατρικούς λόγους είναι νόμιμη στη χώρα από το 2001.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την ετοιμότητα των αστυνομικών Αρχών να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν την οδήγηση υπό την επήρεια της ουσίας.

Σε 15 εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας έχει σταλεί υλικό για τους νέους νόμους και υπάρχουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού.

Ο Ian Power, από την πόλη Σεν Τζον, ξεκίνησε να περιμένει έξω από το κατάστημα πώλησης κάνναβης στις 20:00, για να «γράψει ιστορία». Η Νέα Γη είναι μισή ώρα μπροστά από την επόμενη επαρχία του Καναδά προς τα δυτικά.

«Ήταν το όνειρό μου να είμαι ο πρώτος που θα αγοράσει το πρώτο νόμιμο γραμμάριο κάνναβης στον Καναδά και τελικά το πέτυχα», είπε.

Οι επαρχίες και οι δήμοι της χώρας προετοιμάζονταν για μήνες για το τέλος της απαγόρευσης της χρήσης κάνναβης. Οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για τον προσδιορισμό του τόπου όπου μπορεί να αγοραστεί και να καταναλωθεί η κάνναβη.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα συνονθύλευμα περισσότερο ή λιγότερο περιοριστικής νομοθεσίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Πάντως, παραμένουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η νόμιμη κάνναβη στον Καναδά. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν έλλειψη προσφοράς κάνναβης κατά το πρώτο έτος της νομιμοποίησης, καθώς η παραγωγή και η αδειοδότηση συνεχίζουν να αυξάνονται για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ η αγορά είναι ακόμα στα σπάργανα.

Το Οντάριο, η πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, θα αρχίσει να ανοίγει καταστήματα λιανικής πώλησης κάνναβης την επόμενη άνοιξη, παρόλο που οι κάτοικοι θα μπορούν να παραγγείλουν online. Η Βρετανική Κολομβία, μια από τις επαρχίες με τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης, θα έχει προς το παρόν μόνο ένα νόμιμο κατάστημα ανοιχτό.