Μελέτη-ορόσημο αποδεικνύει πως το 70% των γυναικών με πρώιμο ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού δεν χρειάζεται χημειοθεραπεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες η χημειοθεραπεία αποτελούσε κύρια μορφή θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, ακόμα και στις περιπτώσεις των ασθενών οι οποίοι είχαν πολύ μικρές πιθανότητες μετάστασης ή επανεμφάνισης της νόσου. Τα πρόσφατα αποτελέσματα της TAILORx, της μεγαλύτερης προοπτικής μελέτης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον καρκίνο του μαστού με πάνω από 10.000 ασθενείς, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Τι έδειξε η έρευνα;
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Αμερικανικής Ογκολογίας, ανέδειξαν ξεκάθαρα πως η πλειονότητα των γυναικών με πρώιμο διηθητικό καρκίνο μαστού, με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς ER και αρνητικό δείκτη HER-2, μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία διότι δεν έχουν κανένα όφελος από τη χορήγησή της ως μέσο θεραπείας της νόσου. Παράλληλα, η εξέταση κατηγοριοποίησε το 30%. των ασθενών με πρώιμο ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο μαστού για τις οποίες η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι σωτήρια. Η γονιδιακή ανάλυση Oncotype DX Breast Recurrence Score® αποτέλεσε το κύριο εργαλείο αυτής της μελέτης για την κατηγοριοποίηση των ασθενών.

Το τεστ βοηθάει να ληφθεί η απόφαση για το ποιος ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία.
Τι ακριβώς είναι, όμως, το Oncotype DX Breast Recurrence Score®; Είναι το μόνο προτιμώμενο πολυγονιδιακό τεστ παγκοσμίως για την πρόβλεψη σχετικά με τη χορήγηση χημειοθεραπείας σε έναν ασθενή με πρώιμο ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Αναλύοντας 21 γονίδια που σχετίζονται άρρηκτα με τον καρκίνο του μαστού, η ανάλυση μπορεί να παρέχει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το αν ένας ασθενής με πρώιμο καρκίνο μαστού χρειάζεται ή όχι να λάβει χημειοθεραπεία σύμφωνα με το αποτέλεσμά του και παράλληλα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα απόμακρης επανεμφάνισης της νόσου (μετάστασης).

«Το Oncotype DX Breast Recurrence Score® είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά με κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ αποτελώντας πλέον το κύριο εργαλείο ιατρών και ασθενών για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την κάθε ασθενή ξεχωριστά, εφόσον πλέον μπορούν με σιγουριά να γνωρίζουν αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία ή όχι» αναφέρει ο Νίκος Τσούλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Genekor Ιατρικής Α.Ε., η οποία διανέμει αποκλειστικά την ανάλυση Oncotype DX Breast Recurrence Score® στην Ελλάδα.

Με βάση, πάντως, όσα προέκυψαν από τη μελέτη που προαναφέρεται, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του National Comprehensive Cancer Network για τον καρκίνο του μαστού που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 αναδεικνύουν το Oncotype DX Recurrence Score®ως τη μόνη επικυρωμένη ανάλυση από τις σημαντικότερες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η οποία μετρά ένα εκατομμύριο ασθενείς που υποβλήθηκαν επιτυχώς στην εξέταση.

Με τη συνεργασία του Νίκου Τσούλου, Διευθύνοντος Σύμβουλου και Ιδρυτή της Genekor Ιατρικής Α.Ε. 
www.genekor.com/el