Πολλοί άνθρωποι κόβουν το κρέας σε μια προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή, όμως περισσότερο από το ένα τέταρτο των μπέργκερ, των λουκάνικων και του κιμά χωρίς κρέας που εξετάστηκαν σε μια μελέτη ξεπερνούν τα μέγιστα συνιστώμενα επίπεδα αλατιού.

Συνολικά το 28% των 157 υποκατάστατων κρέατος που μελετήθηκαν από την Action on Salt ξεπέρασαν τον στόχο για το αλάτι που έθεσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Τα χειρότερα προϊόντα είχαν περισσότερο αλάτι από το θαλασσινό νερό του Ατλαντικού, σύμφωνα με την έκθεση! Από όλες τα προϊόντα υποκατάστατων κρέατος  που εξετάστηκαν, μόνο τρία είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ο στόχος που έχει θέσει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγεία για μπέικον χωρίς κρέας είναι 1,88 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος. Το θαλασσινό νερό έχει 2,5 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια. Το μπέικον χωρίς κρέας βρέθηκε όμως ότι είναι το πιο αλατισμένο από όλο το φάσμα των προϊόντων, ακολουθούμενο από το «κρέας» σε φέτες, ενώ τα χάμπουργκερ για χορτοφάγους ήταν πιο αλατισμένα από εκείνα που περιέχουν κρέας.

Υπήρχαν επίσης μεγάλες διαφορές μεταξύ προϊόντων της ίδιας κατηγορίας, με το μεγαλύτερο ποσοστό διαφοράς να φτάνει το 83% μεταξύ προϊόντων κιμά χωρίς κρέας, γεγονός που υπογραμμίζει ότι πρέπει πάντα να διαβάζουμε την ετικέτα με τη διατροφική αξία και τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζουμε.

Η διατροφολόγος του Action in Salt, Mhairi Brown, δήλωσε: «Η βιομηχανία τροφίμων έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υποκατάστατων κρέατος, αλλά τώρα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξασφαλίσουν ότι τα εναλλακτικά τρόφιμα θα  περιέχουν πολύ λιγότερο αλάτι – τουλάχιστον λιγότερο από τα αντίστοιχα με κρέας».

Ο καθηγητής Graham MacGregor, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Η μείωση του αλατιού είναι το οικονομικότερο και ευκολότερο μέτρο για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων παθαίνουν έμφραγμα και υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις».

Ο καθηγητής Louis Levy, επικεφαλής του Τμήματος Επιστήμης της Διατροφής στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, δήλωσε ότι η κατανάλωση αλατιού μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, «αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, καθώς μερικά τρόφιμα περιέχουν ακόμη πολύ αλάτι».