Ο ήχος της φωνής της μητέρας του είναι πιο πιθανό να ξυπνήσει ένα παιδί από τον δυνατό θόρυβο ενός συναγερμού πυρκαγιάς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές από το Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους του Οχάιο αποφάσισαν να διερευνήσουν κατά πόσον η καταγραφή της φωνής μιας μητέρας θα ήταν πιο αποτελεσματική στο να ξυπνήσει τα παιδιά από τον συνηθισμένο ήχο που εκπέμπεται από έναν συναγερμό πυρκαγιάς.

Η ομάδα αξιολόγησε 176 παιδιά σε ένα ερευνητικό κέντρο ύπνου, όλα ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών. Διεξήγαγαν τη μελέτη με τη χρήση ηχογραφήσεων τριών συναγερμών με τη φωνή της μητέρας του σε κάθε παιδί, πέρα ​​από έναν τυπικό συναγερμό πυρκαγιάς.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Pediatrics και έδειξαν ότι τα παιδιά που κοιμούνται έχουν τριπλάσιες πιθανότατα να ξυπνήσουν από τον ήχο της φωνής της μητέρας παρά από ένα δυνατό συναγερμό.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που ξύπνησαν με τον ήχο της φωνής της μητέρας τους ήταν σε θέση να φύγουν από την κρεβατοκάμαρα όπου κοιμόντουσαν σε περίπου 18-28 δευτερόλεπτα, ενώ χρειάστηκαν περίπου πέντε λεπτά, για να φύγουν όταν ξύπνησαν από τον συναγερμό.

«Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο να ξυπνήσουν από κάποιον ήχο, όταν κοιμούνται», δήλωσε ο Δρ Mark Splaingard, ειδικός στις διαταραχές ύπνου και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά καταφέραμε να βρούμε έναν ήχο που μειώνει τον χρόνο που χρειάζονται πολλά παιδιά να ξυπνήσουν και να φύγουν από το δωμάτιό τους».

«Αυτή η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ένας συναγερμός με ηχογραφημένη τη φωνή της μητέρας είναι καλύτερος από έναν παραδοσιακό ήχου υψηλής έντασης για την αφύπνιση των παιδιών και τη διαφυγή τους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Gary Smith.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν η προσθήκη του ονόματος των παιδιών στους συναγερμούς φωνής τα έκανε να ξυπνούν ευκολότερα, αλλά συμπέρανε ότι δεν σημείωσε σημαντική διαφορά. «Αυτό σημαίνει ότι ένας συναγερμός θα μπορούσε να λειτουργήσει για πολλά αδέλφια που κοιμούνται κοντά το ένα με το άλλο σε ένα σπίτι», δήλωσε ο Δρ Smith.