Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν σχεδιάσει ένα νέο αντιβιοτικό που εμφανίζεται ελπιδοφόρο στις πρώτες κλινικές δοκιμές. Το φάρμακο, το οποίο κατασκευάζεται από τη Shionogi Inc, δρα ως δούρειος ίππος για να ξεγελάσει τα βακτήρια.

Δοκιμές σε 448 άτομα με λοίμωξη νεφρών ή ουροφόρων οδών έδειξαν ότι το φάρμακο ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τις τρέχουσες θεραπείες και οι ειδικοί ανέφεραν ότι τα ευρήματα ήταν μια ενθαρρυντική εξέλιξη.

Το φάρμακο εμπνέεται από την ιστορία του δούρειου ίππου, του κούφιου ψεύτικου άλογου που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες για να μπουν κρυφά στην Τροία, στην Ιλιάδα του Ομήρου. Αλλά αντί για ξύλο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τον σίδηρο, για να μεταφέρει το αντιβιοτικό στα βακτήρια.

Ο Δρ Simon Portsmouth, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διεθνούς έρευνας, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης, μία από τις έμφυτες ανοσολογικές αντιδράσεις μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φτωχό σε σίδηρο. Ως απάντηση, τα βακτήρια αυξάνουν τη λήψη σιδήρου τους».

Το νέο αντιβιοτικό, το cefiderocol, δεσμεύεται στον σίδηρο, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να το μεταφέρουν πέρα ​​από την άμυνά τους, μέσα στα κύτταρα τους. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έχουν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases.

«Το Cefiderocol βρέθηκε ότι είναι ασφαλές και ανεκτό από τον οργανισμό», είπε ο Δρ Portsmouth.

Η έρευνα είναι μια σπάνια εξέλιξη στον τομέα: τα υπερανθεκτικά στα ανιβιοτικά βακτήρια κάνουν κάποιες λοιμώξεις απίστευτα δύσκολες στη θεραπεία. Η Επιθεώρηση Αντιμικροβιακής Αντοχής έκανε ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον, σύμφωνα με τις οποίες δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά μέχρι το 2050.

Ωστόσο, νέα αντιβιοτικά σπανίζουν.

Ο καθηγητής Serge Mostowy δήλωσε: «Αυτή η σημαντική μελέτη προσφέρει ελπίδα για ένα νέο αντιβιοτικό που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση υπερανθεκτικών βακτηρίων, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη».

Απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες δοκιμές για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα του νέου αντιβιοτικού. Πειράματα σε άτομα με πνευμονία και σε άτομα με λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές σε μερικά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι ήδη σε εξέλιξη. Ωστόσο, όταν το cefiderocol εισέρχεται κρυφά στο εσωτερικό, σκοτώνει τα βακτηρίδια με τον ίδιο τρόπο όπως τα κλασικά αντιβιοτικά.

Οι ειδικοί λένε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως νέες κατηγορίες αντιβιοτικών, που να επιτίθενται στα βακτήρια με εντελώς νέους τρόπους.