Όταν πίνετε κρασί στο σπίτι, μην δείχνετε ότι είναι κάτι που απολαμβάνετε υπερβολικά – τουλάχιστον όχι αν έχετε παιδιά. Το πόσο πολύ πίνετε, το πόσο συχνά λέτε, «Αχ, ωραίο είναι» ενώ πίνετε και το αν χρησιμοποιείτε το αλκοόλ ως ανταμοιβή ή μηχανισμό αντιμετώπισης προβλημάτων, είναι παράγοντες που μπορεί να ενθαρρύνουν τους εφήβους να πίνουν αλκοόλ, σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Μελετών Αλκοόλ.

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι είναι ΟΚ για τους εφήβους να πίνουν κανένα ποτηράκι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τα παιδιά να έχουν μια ζωή χωρίς οινόπνευμα μέχρι την ηλικία των 15 και έπειτα όχι πάνω από ένα ποτό την εβδομάδα έως ότου γίνουν 18. Το 2009, ο καθηγητής Liam Donaldson προειδοποίησε ότι «η έκθεση των παιδιών σε εκδηλώσεις γεμάτες ποτά» ήταν μια από τις βασικές αιτίες των αυξανόμενων προβλημάτων με το αλκοόλ.

Αυτή η τελευταία έρευνα εξέτασε γονείς που πίνουν μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Οι γονείς συχνά υποθέτουν ότι τα παιδιά τους δεν παρατηρούν το γεγονός ότι καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά δυστυχώς το κάνουν. Η έρευνα η οποία περιελάμβανε ποικίλες μεθόδους μελέτης, όπως έρευνες, ομάδες εστίασης και δημόσια έρευνα, διαπίστωσε ότι οι μισοί γονείς είχαν φανεί ζαλισμένοι από το αλκόολ μπροστά στο παιδί τους, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσαν ότι έφτασαν στο σημείο ακόμη και να μεθύσουν.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά στα επίπεδα μέθης (τη διαφορά μεταξύ του «είμαι στο κέφι» και του «το παράκανα») και ένα στα πέντε παιδιά δήλωσαν ότι είχαν ενοχληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ των γονιών τους, ενώ άλλα είπαν ότι οι γονείς τους είχαν ξεχάσει την ώρα που έπρεπε να πάνε για ύπνο ή ότι τα μάλωναν περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η έρευνα δίνει σαφείς οδηγίες στους γονείς για το αλκοόλ: μην το εκθειάζετε, μιλήστε για τους κινδύνους του όταν συζητάτε για το αλκοόλ και σε περίπτωση που το παρακάνετε, αποφύγετε να μεγαλοποιείτε το γεγονός ότι έχετε hangover, επειδή τα παιδιά σας θα σκέφτονται μετά ότι είναι φυσιολογικό να κάνουν εμετό και να έχουν πονοκέφαλο μετά από μια βραδιά με κατανάλωση αλκοόλ.