Η Γαλλία έχει ξεκινήσει μια έρευνα σε όλη τη χώρα για μωρά που γεννήθηκαν χωρίς άνω άκρα, μετά την ανακάλυψη περίπου δώδεκα νέων υπόπτων κρουσμάτων.

Ο εθνικός οργανισμός υγείας της χώρας είχε απορρίψει αρχικά ισχυρισμούς ότι τα επτά παιδιά που γεννήθηκαν με γενετική ανωμαλία στην περιοχή Αΐν κοντά στα ελβετικά σύνορα ήταν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό.

Ωστόσο, μετά από 11 επιπλέον περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν χωρίς καθόλου ή με παραμορφωμένα χέρια, ο επικεφαλής του οργανισμού, François Bourdillon, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης έρευνα. «Θα εξετάσουμε όλα τις ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Bourdillon, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε τρεις μήνες.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Agnès Buzyn, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ίδια και ο υπουργός Περιβάλλοντος François de Rugy θα εξετάσουν ενδελεχώς τις πιθανές αιτίες για τα παιδιά που γεννήθηκαν με παρόμοια γενετικά προβλήματα από το 2007. Είπε ότι είναι απαράδεκτο που δεν έχει βρεθεί καμιά αιτία.

Μια έρευνα του Santé Publique France, του εθνικού οργανισμού υγείας της χώρας, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν με αυτές τις ανωμαλίες στις περιφέρειες Λουάρ Ατλαντίκ και Βρετάνη δημιουργούσαν ένα ανησυχητικό μοτίβο.

Ωστόσο, επέμεινε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων στην Αΐν δεν ήταν υψηλότερος από τον μέσο όρο και έκρινε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα έκλεισε, υπογραμμίζοντας ότι τα περιστατικά ήταν μάλλον τυχαία. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές ωστόσο αμφισβήτησαν αυτό το συμπέρασμα, υποστηρίζοντας ότι ήταν 58 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο επίπεδο αυτών των ανωμαλιών στην Αΐν.

Η πλήρης έρευνα σχετικά με την κλίμακα του προβλήματος και τις πιθανές αιτίες δυσκολεύεται από την έλλειψη εθνικού μητρώου βρεφικών παραμορφώσεων.

Τα νέα για εθνική έρευνα έρχονται να δικαιολογήσουν το έργο του Remera, του οργανισμού που χρηματοδοτείται από το δημόσιο και ο οποίος έχει τεκμηριώσει και ερευνήσει τέτοια περιστατικά. Ο οργανισμός είχε αποκλείσει ως αιτία τις τυχαίες γενετικές δυσπλασίες, καθώς και τη χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ, αφού μίλησαν με τους γονείς και τους γιατρούς των βρεφών.

Η Emmanuelle Amar, διευθύντρια της Remera, δήλωσε ότι οι πιθανότητες να είναι συμπτωματικές οι ανωμαλίες ήταν «κάτι περισσότερο από απειροελάχιστες» και χαρακτήρισε την έλλειψη δράσης από τις Αρχές ως «σκάνδαλο υγείας».

Οι ερευνητές λένε ότι ο μόνος κοινός παράγοντας στις περιπτώσεις ήταν ότι οι γονείς των βρεφών ζούσαν σε αγροτικές περιοχές, ρίχνοντας υποψίες σε φυτοφάρμακα και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

«Αυτές οι δυσπλασίες είναι πολύ σπάνιες, αλλά και πολύ ειδικές. Υπάρχει κάτι, κάποιος παράγοντας, που επηρεάζει τα άκρα τη στιγμή που το έμβρυο αναπτύσσεται. Πρέπει να το αναζητήσουμε», δήλωσε η Amar.