Ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από διαταραχές ύπνου αυξάνεται διαρκώς και η άνοδος αποδίδεται στη χρήση των social media και των κάθε είδους ψηφιακών συσκευών πριν από τον ύπνο, καθώς επίσης και στην παιδική παχυσαρκία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα social media – μάλλον θα πρέπει να διδάσκουμε τους γονείς να θέτουν όρια στη χρήση τους για τα παιδιά τους.

Η Vicki Dawson, ψυχολόγος, υπενθυμίζει τον ρόλο των γονιών στη θέσπιση αυστηρών κανόνων σχετικά με τις ώρες ύπνου. «Βλέπουμε όλο και περισσότερο οικογένειες όπου και οι δύο γονείς γυρίζουν αργά από τη δουλειά και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ώρα για ύπνο μετατίθεται για αργότερα», είπε.

«Μια καλή ρουτίνα ύπνου είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μοτίβο ύπνου. Η διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο. Βλέπουμε παιδιά και εφήβους που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, ακόμη και ενεργειακά ποτά, για να αντισταθμίσουν τη στέρηση ύπνου που βιώνουν», συνέχισε.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η χρήση των social media που καταγγέλλεται ως αιτία της αύξησης των διαταραχών ύπνου στα παιδιά – τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν επίσης αναφερθεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Η παχυσαρκία συμβάλλει στην υπνική άπνοια, η οποία είναι η συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου. Αν ένα άτομο πάσχει από υπνική άπνοια, τα τοιχώματα του λαιμού του χαλαρώνουν και στενεύουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας την κανονική αναπνοή. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται, όταν ένα άτομο είναι υπέρβαρο. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η μη ύπαρξη αρκετού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, συνεπώς οι δύο παράγοντες συνδέονται στενά.

«Έχουμε δύο επιδημίες μεταξύ των παιδιών. Η μία είναι η παχυσαρκία και η άλλη είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας: κοινή συνισταμένη και των δύο αυτών προβλημάτων είναι ο ύπνος», δήλωσε ο Michael Farquhar, σύμβουλος στην ιατρική ύπνου στο παιδιατρικό νοσοκομείο Evelina.