Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν στρατολογήσει έναν απίθανο σύμμαχο στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία κατά της γρίπης: Τα λάμα –τα εξωτικά ζώα που ζουν στο Περού και στη Βολιβία- έχουν χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα θεραπεία αντισωμάτων που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εναντίον κάθε τύπου γρίπης, συμπεριλαμβανομένων των νέων πανδημιών.

Η γρίπη αλλάζει συνεχώς την εμφάνισή της για να αποφεύγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτείται ένα νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χειμώνα και γιατί το εμβόλιο χάνει ορισμένες φορές τον στόχο του. Η επιστήμη προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να σκοτώσει όλους τους τύπους της γρίπης, ανεξάρτητα από το στέλεχος ή το πόσο μεταλλάσσεται.

Εκεί είναι που έρχεται το λάμα, γνωστό έως σήμερα για το… μαλλί του. Τα ζώα ανακαλύφθηκε ότι παράγουν απίστευτα μικροσκοπικά αντισώματα σε σύγκριση με τα δικά μας. Τα αντισώματα είναι όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος και δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες που εξέχουν από την επιφάνεια ενός ιού. Τα ανθρώπινα αντισώματα τείνουν να επιτίθενται στις άκρες αυτών των πρωτεϊνών, αλλά αυτό είναι το μέρος που η γρίπη μεταλλάσσεται πιο εύκολα. Τα αντισώματα των λάμα χρησιμοποιούν το πλεονέκτημα μεγέθους τους για να «παγιδευτούν» λίγο βαθύτερα και να επιτεθούν στα μέρη που η γρίπη δεν μπορεί να μεταλλαχθεί.

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια μόλυνε τα λάμα με πολλαπλούς τύπους γρίπης, για να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση. Έπειτα, αναζητούσαν στο αίμα των λάμα τα πιο ισχυρά αντισώματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ένα ευρύ φάσμα στελεχών της γρίπης.

Διάλεξαν τέσσερα και έπειτα προσπάθησαν να δημιουργήσουν το δικό τους συνθετικό αντίσωμα, με στοιχεία από το καθένα. Το νέο αντίσωμα δοκιμάστηκε σε ποντίκια, στα οποία δόθηκαν θανάσιμες δόσεις γρίπης.

Ο καθηγητής Ian Wilson, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Είναι πολύ αποτελεσματικό, υπήρχαν 60 διαφορετικοί ιοί που χρησιμοποιήθηκαν και μόνο ένας δεν εξουδετερώθηκε – και αυτός είναι ένας ιός που δεν μολύνει τους ανθρώπους. Ο στόχος εδώ είναι να προσφέρουμε κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα και επίσης να προστατεύσει από πιθανές πανδημίες που τυχόν προκύψουν».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, είναι πολύ πρώιμη και η επιστημονική ομάδα θέλει να κάνει περισσότερα τεστ, προτού αρχίσει τις δοκιμές σε ανθρώπους.