Τι είναι οι κιρσοί των κάτω άκρων;
Είναι οι διογκωμένες και ελικοειδείς φλέβες που προεξέχουν κάτω από το δέρμα μας. Εμφανίζονται συνήθως στις γάμπες μας και πιο σπάνια στους μηρούς. Εμφανίζονται στο 1/3 του πληθυσμού και απασχολούν πιο συχνά τις γυναίκες. Οι κιρσοί είναι μια κατάσταση καλοήθης και πολύ δύσκολα θα μας προκαλέσει επιπλοκές επικίνδυνες για την ζωή μας. Επειδή όμως από την στιγμή που θα εμφανιστούν, συνεχώς διογκώνονται και εξαπλώνονται, σωστό είναι να τους αντιμετωπίζουμε σε αρχικά στάδια για γρηγορότερα και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.

Τι είναι οι ευρυαγγείες;
Είναι τα σπασμένα, μικρά, κόκκινα και μπλε αγγεία στο δέρμα μας, που μοιάζουν με ιστός της αράχνης. Εμφανίζονται και απασχολούν πιο συχνά στις γυναίκες.

Από τι προκαλούνται οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;
Η κληρονομικότητα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, μαζί με την πάροδο της ηλικίας. Σημαντικά είναι επίσης η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά και η εμμηνόπαυση. Τέλος η παχυσαρκία και τα ορθοστατικά επαγγέλματα προδιαθέτουν επίσης σε κιρσούς.

Ποιες είναι οι καινούργιες μέθοδοι θεραπείας των κιρσών
Δύο καινούργιες μέθοδοι υπάρχουν, που έχουν υποκαταστήσει πλέον το κλασικό και αρκετά επεμβατικό χειρουργείο των κιρσών.  Και οι δύο μέθοδοι είναι ενδοαυλικές. Εισχωρούμε με μία βελόνα μέσα στη φλέβα και την καταστρέφουμε! Χωρίς τομές!

Με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλους τους κιρσούς. Εισάγουμε στον αυλό της φλέβας μέσα από μια βελόνα και με την καθοδήγηση εξειδικευμένων υπερήχων, ειδικές ουσίες, ή αφρούς και νεκρώνουμε χημικά τις επιζήμιες φλέβες. Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο με τρόπο απλό και ασφάλεια, χωρίς προφυλάξεις και περιορισμούς, χωρίς ανάρρωση, τομές, ούτε αναισθησία. Απαιτούνται μερικές επισκέψεις ανάλογα με την έκταση των κιρσών και αντιμετωπίζονται συγχρόνως οι κιρσοί και τα αντιαισθητικά φλεβίδια, με ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η άλλη μέθοδος είναι το ενδοφλεβικό laser  ή ραδιοσυχνότητες. Εκτελείται σε αίθουσα χειρουργείου και χρησιμοποιούμε τη θερμότητα για να καταστρέψουμε τη φλέβα. Εισάγουμε μέσα στον αυλό της παθολογικής φλέβας μια οπτική ίνα laser, ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και αφού κάνουμε τοπική αναισθησία, χορηγούμε θερμική ενέργεια, που καυτηριάζει τη φλέβα. Η χαλασμένη φλέβα νεκρώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό νεκρώνουμε τη φλέβα που δημιουργεί τους κιρσούς. Οι κιρσοί είτε θα μικρύνουν και θα χαθούν με το καιρό, είτε τους αφαιρούμε με μικροφλεβεκτομές και τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας. Ο ασθενής φεύγει σε λίγη ώρα για το σπίτι του περπατώντας και την επομένη, ή σε 2 ημέρες πάει στη δουλειά του. Η μέθοδος είναι απλή, ασφαλής και έχει καλά και διαρκή αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Μικροί κιρσοί και αντιαισθητικά φλεβίδια δεν αντιμετωπίζονται και θα χρειαστούν  θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις αργότερα στο ιατρείο.

Πώς θεραπεύονται οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες;
Η Σκληροθεραπεία των Ευρυαγγειών είναι η καλύτερη μέθοδος και δίνει εξαιρετικά και ταχύτατα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αντιαισθητικών σπασμένων αγγείων του δέρματος. Με τις μικροσκοπικές ενέσεις που γίνονται στο ιατρείο, πετυχαίνουμε όμορφα αισθητικά αποτελέσματα σε λίγες επισκέψεις.

Μάριος Βαλσάμης
Ο Μάριος Βαλσάμης αποφοίτησε την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική. Μετά εξειδικεύτηκε στη Φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology
www.valsamisveins.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Αγγειοχειρουργός, εξειδικευμένος στη φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Membre de la Société Française de Phlébologie, Member of the American College of Phlebology