Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ενώ πολλοί άνθρωποι βασίζονται στον πρωινό τους καφέ απλώς για να ανοίξει το μάτι τους, η έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Ινστιτούτο Brain Krembil του Καναδά υπογραμμίζει τον ευεργετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κατανάλωση καφέ στη γενική υγεία του ατόμου.

Οι ερευνητές εξέτασαν ελαφρά καβουρδισμένο, πολύ καβουρδισμένο και καφέ χωρίς καφεΐνη για να διεξαγάγουν την έρευνά τους. Ήταν σε θέση να προσδιορίσουν μια ομάδα ενώσεων στον καφέ που ονομάζονται φαινυλιδάνες και που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καβουρδίσματος του καφέ.

Όχι μόνο οι φαινυλινδάνες προκαλούν την αναγνωρίσιμη πικρία που σχετίζεται με τον καφέ, αλλά παρεμποδίζουν επίσης τη συγχώνευση πρωτεϊνών οι οποίες βρίσκονται στους εγκεφάλους των ασθενών που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τον Δρ Ross Mancini που συμμετείχε στην έρευνα, τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για την πρόληψη αυτών των εκφυλιστικών ασθενειών: «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος ερεύνησε πώς οι φαινυλινδάνες αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Το επόμενο βήμα θα ήταν να διερευνήσουμε πόσο επωφελείς είναι αυτές οι ενώσεις και αν έχουν την ικανότητα να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος ή να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό».

Ο Δρ Donald Weaver, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Brain Brain, επεσήμανε επίσης τη σημασία της χρήσης φυσικών συστατικών στην έρευνα. «Η Μητέρα Φύση είναι πολύ καλύτερος χημικός από εμάς και η Μητέρα Φύση είναι σε θέση να δημιουργεί αυτές τις ενώσεις. Αυτό που κάνει αυτή η μελέτη είναι να πάρει τα επιδημιολογικά στοιχεία και να προσπαθήσει να τα αναλύσει, ώστε να αποδείξουμε ότι πράγματι υπάρχουν συστατικά μέσα στον καφέ τα οποία είναι ευεργετικά για την αποτροπή της πνευματικής παρακμής».

Αν και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο πολύ καβουρδισμένος καφές φάνηκε να παρέχει την μεγαλύτερη προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσου του Πάρκινσον, δήλωσαν ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προτού υποστηρίξουν να χρησιμοποιηθεί ο καφές για ιατρική περίθαλψη.