Πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά, με μια πρόσφατη έρευνα να δείχνει ότι κατά μέσο όρο δεν κοιμόμαστε περισσότερο από έξι ώρες κάθε νύχτα.

Οι λόγοι για τις άγρυπνες νύχτες ποικίλλουν και συνδέονται συχνά με ψυχολογικά ζητήματα και άγχος, αλλά μια νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι ο λόγος θα μπορούσε να είναι απλώς ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Penn State της Πενσυλβάνια, οι άνθρωποι που κοιμούνταν για μόλις έξι ώρες τη νύχτα είχαν σημαντικά περισσότερα συγκεντρωμένα ούρα και ήταν πιο αφυδατωμένοι, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν οκτώ ώρες τη νύχτα, που είναι η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SLEEP, εξέτασε στοιχεία από περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και την Κίνα, για τις συνήθειες ύπνου τους, καθώς και δείγματα ούρων.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ ποιότητας ύπνου και ενυδάτωσης οφείλεται σε μια ορμόνη του σώματος που ονομάζεται βασοπρεσίνη ή αντιδιουριτική ορμόνη.

«Η βασοπρεσίνη απελευθερώνεται τόσο με το που κοιμηθούμε, όσο και αργότερα στον κύκλο του ύπνου», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας Asher Rosinger, ο οποίος είναι βοηθός καθηγητής στο Penn State. «Έτσι, αν ξυπνάτε νωρίτερα, ίσως να χάσετε το παράθυρο στο οποίο απελευθερώνεται περισσότερη από την ορμόνη, προκαλώντας διαταραχή στην ενυδάτωση του σώματος. Εάν κοιμάστε μόνο έξι ώρες τη νύχτα, μπορεί να επηρεαστεί η κατάσταση της ενυδάτωσής σας. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αν δεν κοιμηθείτε αρκετά και αισθάνεστε άσχημα ή κουρασμένοι την επόμενη μέρα, θα πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό».

Η αφυδάτωση μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες επιδράσεις στο σώμα, όπως ζάλη, αίσθημα υπνηλίας και δυσοσμία στα ούρα. Ο πιο προφανής τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε ή να περιορίζετε ποτά όπως ο καφές, το τσάι ή οτιδήποτε αλκοολούχο, τα οποία μπορούν να αφυδατώσουν το σώμα.

Αλλά όσον αφορά το πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα, οι συμβουλές είναι αντιφατικές, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να προτείνουν έως και τέσσερα λίτρα, ενώ άλλους να λένε ότι δύο είναι αρκετά.