Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ένας τύπος κυττάρων που χρησιμοποιεί το σώμα για να καταστρέψει τον καρκινικό ιστό εμποδίζεται από το σωματικό λίπος και σταματάει να λειτουργεί, όπως ανακάλυψε η ερευνητικό ομάδα, από το Trinity College του Δουβλίνου.

Η παχυσαρκία είναι η μεγαλύτερη αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί μετά το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς και περισσότερες από μία στις 20 περιπτώσεις καρκίνου σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος.

Οι ειδικοί είχαν ήδη την υποψία ότι το λίπος έστελνε σήματα στο σώμα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα κύτταρα, οδηγώντας σε καρκίνο, και σε αύξηση τον αριθμό τους. Τώρα, οι επιστήμονες του Trinity μπόρεσαν να δείξουν, στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Immunology, πώς τα κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο του σώματος εμποδίζονται από το λίπος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να βρουν θεραπείες που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τις μαχητικές ικανότητες των συγκεκριμένων κυττάρων.

Η καθηγήτρια Lydia Lynch, μία εκ των ερευνητών δήλωσε: «Μια ένωση που θα μπορούσε να εμποδίσει την απορρόφηση λίπους από τα συγκεκριμένα κύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο θα μπορούσε να βοηθήσει. Το δοκιμάσαμε στο εργαστήριο και βρήκαμε ότι τους επέτρεπε να είναι και πάλι αποτελεσματικά. Αλλά αναμφισβήτητα ένας καλύτερος τρόπος θα ήταν να χάσετε κάποιο βάρος – γιατί αυτή είναι η πιο υγιεινή λύση για όλους μας ούτως ή άλλως».

Ο Δρ Leo Carlin, από το Ινστιτούτο Beatson, δήλωσε: «Παρόλο που γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου, δεν κατανοούμε πλήρως τους μηχανισμούς στους οποίους βασίζεται η σύνδεση αυτή. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει πώς τα μόρια του λίπους αποτρέπουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και παρέχει νέους δρόμους για να διερευνήσουμε νέες θεραπείες. Πολλές έρευνες επικεντρώνονται στο πώς αναπτύσσονται οι όγκοι, προκειμένου να βρεθούν μεταβολικοί στόχοι στους οποίους να εστιάσουμε. Ώρα να θυμηθούμε ότι πρέπει να εξετάσουμε και το μεταβολισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος».