Αλματώδεις εξελίξεις υπάρχουν τα τελευταία χρόνια στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου, του αγκώνα, του χεριού και των περιφερικών νεύρων. Τις παθήσεις αυτές αναλαμβάνουν πλέον, και στην Ελλάδα, εξειδικευμένοι Χειρουργοί Άνω Άκρου- Μικροχειρουργοί,αντί των Γενικών Ορθοπαιδικών (πρακτική που από ετών είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ). Οι εξελίξεις μπορούν να συνοψιστούν στο τρίπτυχο:“μικρότερη τομή – ειδική χειρουργική τεχνική – ταχύτερη αποκατάσταση”.

Κατάγματα Άνω Άκρου: Η εισαγωγή νέων υλικών και ελάχιστα παρεμβατικών τεχνικών έχει διαφοροποιήσει την αντιμετώπιση καταγμάτων του ώμου, του αγκώνα και του χεριού. Κατάγματα, όπως εκείνα της περιφερικής κερκίδας και του σκαφοειδούς, αλλά και βαρύτερες κακώσεις της περιοχής του αγκώνα και του ώμου, είναι πλέον, δυνατόν να χειρουργηθούν με μικρές τομές και να ξεκινήσουν,σχεδόν άμεσα, κίνηση περιορίζοντας τις αγκυλώσεις από την ακινητοποίηση,ενώ, παράλληλα,επιτρέπουν στους ασθενείς την ταχύτερη επιστροφή τους στην εργασία και στην κοινωνική ζωή.

Αρθροσκόπηση Καρπού, Αγκώνα και Ώμου: Η χρήση μιας μικρής κάμερας και ειδικών εργαλείων έφερε επανάσταση στην χειρουργική του γόνατος και του ώμου κάνοντας δυνατές σύνθετες επεμβάσεις μέσα από μικρές οπές. Μικρότερες κάμερες και εργαλεία μας επιτρέπουν να χειρουργούμε με τον ίδιο τρόπο, πλέον, τον αγκώνα, τον καρπό, αλλά και τις αρθρώσεις των δακτύλων. Με τη χρήση των τεχνικών της αρθροσκόπησης μπορούμε, πλέον, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και με ακρίβεια τις βλάβες των συνδέσμων του καρπού (σκαφομηνοειδής σύνδεσμος- τριγωνος χόνδρος), πριν αυτές οδηγήσουν σε αρθρίτιδα τον καρπό. Επιπλέον, γάγγλια του καρπού μπορούν να αφαιρεθούν αποτελεσματικά χωρίς αντιαισθητικές ουλές.

Χειρουργική των Περιφερικών Νεύρων: Από την απλή πίεση έως τους βαρείς τραυματισμούς των νεύρων η χειρουργική με μεγέθυνση ή χειρουργικό μικροσκόπιο (Μικροχειρουργική) έχει ελαχιστοποιήσειτις επιπλοκές και έχει βελτιώσει τα αποτελέσματα. Συχνά προβλήματα, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή η πίεση του ωλενίου νεύρου στην περιοχή του αγκώνα μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από μικρές τομές, ενώ η χρήση ειδικής κάμερας – εργαλείου μέσα από ακόμα μικρότερες τομές επιτρέπει την, σχεδόν άμεση, κινητοποίηση μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αρθροπλαστικές Άνω Άκρου: Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση των αρθροπλαστικών γόνατος και ισχίου, ανάλογες αντικαταστάσεις γίνονται στον ώμο,στον αγκώνα,στον καρπό και στα δάκτυλα στην προχωρημένη αρθρίτιδα (μετατραυματική, εκφυλιστική, ρευματοειδή). Η φθορά (αρθρίτιδα) της βάσης του αντίχειραείναι η συχνότερη αρθρίτιδα στο γυναικείο πληθυσμό και μπορεί, αναλόγως του σταδίου, να αντιμετωπιστεί με εναλλακτικές τεχνικές, χωρίς ξένα υλικά (με παρεμβολή τενόντων ή περιτονιών ίδιου του ασθενούς) και χωρίς την ανάγκη εκτεταμένων τομών και παρατεταμένης ακινητοποίησης.

Η εμπειρία του χειρουργείου στη σύγχρονη Χειρουργική Άνω Άκρου και στη Μικροχειρουργική έχει αλλάξει,καθώς σπάνια απαιτείται γενική αναισθησία, αλλά προτιμώνται τεχνικές περιοχικής ή και εντοπισμένης αναισθησίας με την καθοδήγηση υπερήχων. Η γρηγορότερη, συνεπώς, ανάνηψη του ασθενούς οδηγεί σε όλο και μικρότερη παραμονή του στο νοσοκομείο, χωρίς τη ανάγκη διανυκτέρευσης του στο νοσοκομείο.

Athens MicroHand 

Νικόλαος Α. Δαρλής, MD, PhD
Ορθοπαιδκός Χειρουργός, Χειρουργική Άνω Άκρου-Μικροχειρουργική 
orthoinfo.gr, Email: nickdarlis@gmail.com

Νικόλαος Π. Ζαγοραίος MD, MSc
Ορθοπαιδκός Χειρουργός, Χειρουργική Άνω Άκρου-Μικροχειρουργική
orthohand.gr, Εmail:nikozago@yahoo.com