Οι γυναίκες που είναι πρωινοί τύποι έχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, λένε Βρετανοί ερευνητές. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ λέει πάντως ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη προσθέτει περισσότερες πληροφορίες στην όλο και αυξανόμενη κατανόησή μας για τη σημασία του ύπνου στην υγεία.

Όλοι έχουν ένα εσωτερικό ρολόι, το οποίο υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα λειτουργεί σε περίπου 24ωρη μορφή – είναι ο λεγόμενος κιρκάδιος ρυθμός. Επηρεάζει τα πάντα, από το πότε κοιμόμαστε, τη διάθεσή μας και ακόμη και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά τα ρολόγια όλων δεν λένε την ίδια ώρα.

Οι πρωινοί τύποι σηκώνονται νωρίς, είναι σε εγρήγορση νωρίτερα μέσα στην ημέρα και κουρασμένοι νωρίτερα το βράδυ. Οι βραδινοί τύποι σηκώνονται πιο δύσκολα το πρωί, είναι παραγωγικοί αργότερα και προτιμούν να κοιμούνται αργά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όλο αυτό σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Χρησιμοποίησαν έναν έξυπνο νέο τρόπο ανάλυσης δεδομένων για να εξετάσουν 341 αποσπάσματα DNA  που πιθανόν ελέγχουν αν είμαστε πρωινοί ή βραδινοί τύποι.

Χρησιμοποίησαν αυτή τη γνώση για να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα σε περισσότερες από 450.000 γυναίκες. Η έρευνά τους έδειξε ότι όσες ήταν γενετικά προγραμματισμένες να είναι πρωινοί τύποι ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού από εκείνες που ήταν γενετικά προγραμματισμένες να είναι βραδινοί τύποι.

Επειδή αυτά τα κομμάτια του DNA είναι εκ γενετής και δεν συνδέονται με άλλες γνωστές αιτίες καρκίνου, όπως η παχυσαρκία, οι ερευνητές είναι αρκετά σίγουροι ότι το ρολόι του σώματος σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου.

Η Δρ Rebecca Richmond, μία από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι δυνητικά πολύ σημαντικά επειδή ο ύπνος είναι πανταχού παρόν και μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί. Προηγούμενη έρευνα είχε εξετάσει τον αντίκτυπο της εργασίας σε νυχτερινές βάρδιες, αλλά αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου για όλες τις γυναίκες».

Η Δρ Ρίτσμοντ δήλωσε ωστόσο ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να δώσει σαφείς συμβουλές στις γυναίκες: «Πρέπει ακόμη να φτάσουμε σε αυτό που κάνει ένα βραδινό τύπο να κινδυνεύει περισσότερο, από έναν πρωινό τύπο… πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση που υπάρχει».

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο των ερευνητών, bioRxiv, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε επιστημονική αξιολόγηση από ομοτίμους.