Τίποτα δεν είναι καλύτερο από να ξυπνάει κάποιος από ένα καλό ύπνο, αν και για πολλούς από εμάς κάτι τέτοιο μοιάζει με όνειρο.

Η στέρηση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την παραγωγικότητα και τη γενική ευημερία μας, οπότε είναι σημαντικό να κοιμόμαστε όσο πρέπει. Τρώγοντας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ετοιμάζοντας ελαφριά γεύματα για δείπνο και αλλάζοντας τη διατροφή μας θα μπορούσαμε κοιμόμαστε ευκολότερα και καλύτερα.

Εδώ είναι πέντε τρόφιμα και ποτά που καλό είναι να αποφεύγετε για να εξασφαλίσετε ότι ξυπνάτε αναζωογονημένοι κάθε μέρα.

  1. Καφεΐνη

Είναι προφανές, αλλά συνεχίζουμε να το κάνουμε. Ένας καφές ή ένα τσάι αργά το βράδυ μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα, αλλά καθώς περιέχουν τη διεγερτική ουσία, θα μπορούσαν να είναι ο λόγος που είστε ανήσυχοι στο κρεβάτι. Η καφεΐνη αναστέλλει την έκκριση της αδενοσίνη η οποία βοηθάει να κοιμηθούμε ακόμη και για έξι ώρες, προκαλώντας δυσκολίες στον ύπνο.

Ο Dave Gibson, ειδικός στον ύπνο, λέει ότι το ιδανικό είναι να περιορίσετε την καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης: «Πίνετε το πολύ δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και μάλιστα όχι αργότερα από το μεσημέρι».

  1. Κόκκινο κρέας

Μέχρι τη στιγμή που θα φύγετε από τη δουλειά, θα κάνετε τα ψώνια για φαγητό και θα φτάσετε στο σπίτι, μπορεί να έχει πάει αργά προτού καθίσετε στο τραπέζι για δείπνο. Το κόκκινο κρέας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευθεί από τα άλλα τρόφιμα, οπότε αν γνωρίζετε ότι θα φάτε αργά, επιλέξτε ένα ελαφρύτερο γεύμα, καθώς αυτό θα σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα, όταν έρθει η ώρα για ύπνο.

Ο Gibson προτείνει να μεσολαβούν τουλάχιστον τέσσερις ώρες μεταξύ του δείπνου –ειδικά αν είναι βαρύ το φαγητό- και της ώρας για ύπνο.

Εάν νιώσετε μια λιγούρα αργότερα, οι ειδικοί συνιστούν γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα ή πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο που μειώνει το στρες, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε προτού πέσετε στο κρεβάτι.

  1. Αλκοόλ

Μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι αυτό που θέλετε μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, αλλά πραγματικά θα μπορούσε να είναι ο λόγος που κουραστήκατε εξαρχής. Μόλις η διεγερτική επίδραση του αλκοόλ εξαντληθεί, το αλκοόλ χρησιμεύει ως ηρεμιστικό – αλλά όχι με τρόπο που να εγγυάται μια ξεκούραστη νύχτα. Ο Gibson λέει: «Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία του ύπνου REM -του βαθύ ύπνου, κατά τον οποίο γίνεται η επεξεργασία της βραχυπρόθεσμης μνήμης- ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό της νύχτας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχουμε ταραγμένο ύπνο και να μην ξεκουραστούμε αρκετά».

  1. Πικάντικες τροφές

Η Lisa Artis, σύμβουλος ύπνου, συμβουλεύει αυτούς που έχουν προβλήματα ύπνου να αποφεύγουν να τρώνε πικάντικα τρόφιμα, καθώς η καψαϊκίνη, το πικάντικο στοιχείο στις πιπεριές τσίλι, θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Ο Gibson προειδοποιεί ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας, προκαλώντας δυσφορία.

  1. Ζάχαρη

Μια γλυκιά λιχουδιά αργά τη νύχτα μπορεί να ακούγεται δελεαστική, αλλά τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα σακχάρων μπορούσαν να δώσουν μια άμεση αύξηση των επιπέδων της ενέργειας και να καθυστερήσουν τον ύπνο σας.

Η Artis προτείνει δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη για να αυξήσουν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στην κυκλοφορία του αίματός σας: «Η τρυπτοφάνη είναι το αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη, τους χαλαρωτικούς νευροδιαβιβαστές που επιβραδύνουν την κυκλοφορία των σημάτων των νεύρων και βοηθούν να κοιμηθούμε». Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, οπότε είναι ιδανικό  σνακ προτού τον ύπνο.