Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την εξάλειψη της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός ή η ομοιοπαθητική, από τα κέντρα υγείας της χώρας.

Η πρόταση, που παρουσιάστηκε από τους υπουργούς επιστήμης και υγείας, αποβλέπει στην αποφυγή των «πιθανών επιβλαβών συνεπειών» των πρακτικών αυτών, όταν χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση ή ως συμπλήρωμα μια θεραπείας η οποία βασίζεται σε «αποδείξεις και αυστηρότατα επιστημονικά κριτήρια», όπως ανέφερε η ισπανική κυβέρνηση σε μια δήλωση.

Ωστόσο, δεν καθιστάτε σαφές τι θεωρείται από την κυβέρνηση ως «εναλλακτική ιατρική», πέρα από τα παραδείγματα του βελονισμού και της ομοιοπαθητικής που δόθηκαν στη δημοσιότητα. «Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ορισμένες θεραπείες λειτουργούν παρά την απουσία ύπαρξης επιστημονικών αποδείξεων για αυτές», ανέφερε επίσης η επίσημη δήλωση.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να εξαλείψει την εναλλακτική ιατρική από όλα τα κέντρα υγείας, όπου οι θεραπείες είναι υποχρεωτικό να παρέχεται από αναγνωρισμένους από το κράτος επαγγελματίες υγείας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να αποφύγει τη διδασκαλία εναλλακτικών ιατρικών πρακτικών στα ισπανικά δημόσια πανεπιστήμια, αναπτύσσοντας συμμαχίες με τους κοσμήτορες και τις ισπανικές περιφερειακές αρχές, προκειμένου να τερματιστεί η χορήγηση διπλωμάτων που συνδέονται με αυτές τις πρακτικές.

Το θέμα βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ισπανία, όπου οι επαγγελματίες της υγείας και της επιστήμης πιέζουν το υπουργείο Υγείας να αναλάβει δράση μετά από αρκετούς θανάτους που σχετίζονται με πρακτικές εναλλακτικής ιατρικής, οι οποίο τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και προκάλεσαν έντονες συζητήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση, όπως αναφέρθηκε από την Ισπανική Ένωση για την Προστασία των Ασθενών από τις Ψευδοεπιστημονικές Θεραπείες, αφορούσε τον 21χρονο Mario Rodriguez, ο οποίος πέθανε, αφότου διέκοψε τη νοσοκομειακή του θεραπεία για τη λευχαιμία, για να ακολουθήσει τη θεραπεία ενός υποτιθέμενου νευροπαθολόγου ο οποίος του είπε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο του με βιταμίνες.

«Μπαμπά, έκανα λάθος», είπε λίγο προτού πεθάνει, σύμφωνα με τον πατέρα του Julian Rodrigez.