Οι ειδικοί καταρρίπτουν τον μύθο που λέει ότι το να δοκιμάσουν τα παιδιά αλκοόλ σε νεαρή ηλικία, χάνεται το μυστήριο και η αίσθηση του απαγορευμένου και μειώνεται η πιθανότητα να γίνουν συστηματικοί πότες όταν μεγαλώσουν.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αλήθεια το ακριβώς αντίθετο, όπως ισχυρίζονται ειδικοί, επικαλούμενοι στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά που αρχίζουν να πίνουν νωρίτερα είναι πιο πιθανό να πίνουν αργότερα στη ζωή τους.

Σε μια εκστρατεία με τίτλο What’s the Harm?, που πραγματοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία, αξιωματούχοι της υγείας παροτρύνουν τους γονείς να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη γνωριμία των παιδιών τους με το αλκοόλ, επιμένοντας ότι κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να πίνει καθόλου πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Ο Colin Shevills, διευθυντής της ομάδας ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ Balance, καλεί τους γονείς να συμμορφωθούν με τις οδηγίες που δημοσιεύθηκαν το 2009, οι οποίες λένε ότι είναι πιο υγιεινό για τα παιδιά να μην πίνουν καθόλου έως ότι γίνουν 18.

Μια έρευνα που διεξήγαγε η Balance αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ήμισυ (43%) των γονιών πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να δοκιμάσουν αλκοόλ προτού φτάσουν τα 15.

«Η ιατρική συμβουλή είναι σαφής – καθόλου αλκοόλ πριν από το 18 είναι η ασφαλέστερη και καλύτερη επιλογή και σίγουρα όχι πριν από τα 15. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και συνδέεται με κακή ψυχική υγεία», λέει ο Shevills.

Σύμφωνα με τον Shevills, μόνο ένας στους 20 ενήλικες γνωρίζει αυτήν την οδηγία των υπηρεσιών υγείας: «Ως αποτέλεσμα, οι γονείς πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό δίνοντας αλκοόλ στα παιδιά τους», συνεχίζει. «Αλλά τα παιδιά που πίνουν αλκοόλ στο σπίτι είναι πιο πιθανό να πίνουν και έξω από το σπίτι».

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι δίνοντας αλκοόλ σε νεαρή ηλικία κάνει τα παιδιά λιγότερο περίεργα, αν και στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να αρχίσουν αν πίνουν», πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι αναφέρουν τον “γαλλικό τρόπο”, που υποστηρίζει να δίνουμε να δοκιμάσουν αλκοόλ τα παιδιά, αλλά η Γαλλία έχει στην πραγματικότητα διπλάσιο ποσοστό εξάρτησης από αλκοόλ σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health τον Ιανουάριο αποκάλυψε ότι οι γονείς που δίνουν αλκοόλ στα έφηβα παιδιά τους, αυξάνουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ ως ενήλικες.