Αμφιβολίες και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί ενός κινέζου επιστήμονα ότι βοήθησε στο να γεννηθούν τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στον κόσμο.
Ο καθηγητής Jiankui υποστήριξε ότι τα δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, είχαν υποστεί τροποποίηση του DNA τους ενώ ήταν έμβρυα, ώστε να αποτραπεί να μολυνθούν από τον ιό HIV.
Οι ισχυρισμοί του, που έχουν έγιναν με δηλώσεις του στο Associated Press, δεν έχουν επαληθευτεί και έχουν προκαλέσει οργή από άλλους επιστήμονες, που έχουν ονομάσει την ιδέα τερατώδη, καθώς τέτοιες πρακτικές απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες.
Η επεξεργασία των γονιδίων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποφυγή κληρονομικών ασθενειών διαγράφοντας ή αλλάζοντας την προβληματική κωδικοποίηση του γενετικού κώδικα στα έμβρυα. Αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι η επέμβαση στο DNA ενός εμβρύου θα μπορούσε να βλάψει όχι μόνο το ίδιο, αλλά και τις μελλοντικές γενιές που θα κληρονομήσουν αυτές τις αλλαγές. Πολλές χώρες έχουν νόμους που απαγορεύουν την τροποποίηση του γονιδιώματος σε έμβρυα για υποβοηθούμενη γονιμοποίηση σε ανθρώπους.
Οι επιστήμονες μπορούν να κάνουν έρευνα γονιδιακής επεξεργασίας σε έμβρυα που απορρίφθηκαν κατά την υποβοηθούμενη γονιμοποίηση, εφόσον καταστρέφονται αμέσως μετά την έρευνα.
Όμως ο καθηγητής He, απόφοιτος του Στάνφορντ των ΗΠΑ που εργάζεται στην πόλη Σενζέν της Κίνας, λέει ότι χρησιμοποίησε εργαλεία επεξεργασίας γονιδίων σε δύο δίδυμα κορίτσια, γνωστά ως Lulu και Nana, ενώ ήταν ακόμη έμβρυα. Σε ένα βίντεο, ισχυρίστηκε ότι είχε εξαλείψει ένα γονίδιο που ονομάζεται CCR5, για να κάνει τα κορίτσια ανθεκτικά στον ιό HIV, σε περίπτωση που έρθουν ποτέ σε επαφή μαζί του. Ο καθηγητής είπε ότι στόχος του έργου του είναι να δημιουργήσει παιδιά που δεν θα πάσχουν από ασθένειες και όχι μωρά κατά παραγγελία, με συγκεκριμένο χρώμα ματιών ή υψηλό IQ.
«Καταλαβαίνω ότι η δουλειά μου θα είναι αμφιλεγόμενη – αλλά πιστεύω ότι οι οικογένειες χρειάζονται αυτή την τεχνολογία και είμαι πρόθυμος να υποστώ την κριτική για αυτές», λέει στο βίντεο.
Το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σενζέν δήλωσε ότι δεν γνώριζε το ερευνητικό έργο και ότι θα ξεκινήσει έρευνα. Αλλά και άλλοι επιστήμονες λένε ότι αν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, ο καθηγητής το έχει πάει πολύ μακριά κάνοντας πειράματα σε υγιή έμβρυα.
Ο κ. Julian Savulescu, ειδικός της Ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αν είναι αλήθεια, αυτό το πείραμα είναι τερατώδες. Τα έμβρυα ήταν υγιή – δεν είχαν κάποια ασθένεια. Η γονιδιακή επεξεργασία είναι πειραματική και εξακολουθεί να συνδέεται με μεταλλάξεις εκτός στόχου, ικανές να προκαλέσουν γενετικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα και αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου. Αυτό το πείραμα εκθέτει υγιή παιδιά σε κινδύνους χωρίς κανένα πραγματικό όφελος».