Ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να είναι ικανό να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων και να ενισχύσει τα αποτελέσματα της θεραπείας, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.

Σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος, του πνεύμονα ή του δέρματος δόθηκε μαννόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα κράνμπερι και σε άλλα φρούτα. Αποδείχθηκε ότι μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων τους, όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Ωστόσο, οι ασθενείς συμβουλεύονται ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής μαννόζης, λόγω πιθανού κινδύνου παρενεργειών, καθώς οι δοκιμές δεν έγιναν σε ανθρώπους, κάτι που ελπίζουν να συμβεί σύντομα.

Η μαννόζη, η οποία μπορεί να βρεθεί ως συμπλήρωμα διατροφής σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού, πιστεύεται ότι παρεμβαίνει στην ικανότητα των όγκων να χρησιμοποιούν γλυκόζη για να αναπτυχθούν.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης πώς η μαννόζη μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου, δίνοντάς τη σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με δύο από τα πλέον χρησιμοποιούμενα φάρμακα χημειοθεραπείας, τη σισπλατίνη και τη δοξορουβικίνη. Ανακάλυψαν ότι ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων και μειώνοντας το μέγεθός τους. Επίσης, αύξησε τη διάρκεια ζωής ορισμένων ποντικών.

Σε περαιτέρω εξετάσεις, κύτταρα από άλλους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων της λευχαιμίας, του οστεοσαρκώματος, του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του εντέρου, εκτέθηκαν σε μαννόζη στο εργαστήριο. Ορισμένα κύτταρα ανταποκρίθηκαν καλά, ενώ άλλα όχι. Το πόσο καλά ανταποκρίθηκαν τα κύτταρα φαίνεται να εξαρτάται από τα επίπεδα που είχαν ένα ένζυμο που διαλύει τη μαννόζη.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Kevin Ryan, από το Ινστιτούτο Beatson, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε ανακαλύψει ότι μια δόση μαννόζης «θα μπορούσε να εμποδίσει αρκετή γλυκόζη, ώστε να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων σε ποντίκια, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να επηρεαστούν οι φυσιολογικοί ιστοί».

Τα σώματα απαιτούν γλυκόζη για ενέργεια αλλά καρκινικοί όγκοι τη χρησιμοποιούν επίσης για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

«Αυτή είναι η πρώιμη έρευνα, αλλά ελπίζουμε ότι η εξεύρεση αυτής της τέλειας ισορροπίας σημαίνει ότι στο μέλλον η μαννόζη θα μπορούσε να χορηγηθεί σε καρκινοπαθείς για την ενίσχυση της χημειοθεραπείας, χωρίς να βλάψει τη γενική υγεία τους», ανέφερε.

Ωστόσο, αυτός και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα άτομα με καρκίνο πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα μαννόζης: «Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα για το μέλλον ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο, είναι πολύ πρώιμη έρευνα και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα στον άνθρωπο. Οι ασθενείς δεν πρέπει να “συνταγογραφούν” από μόνοι τους μαννόζη για τον εαυτό τους, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για αρνητικές παρενέργειες που δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αλλάξετε ριζικά τη διατροφή σας ή ξεκινήσετε να παίρνετε νέα συμπληρώματα διατροφής».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.