Mια παγκόσμια αναζωπύρωση της ιλαράς έχει εντοπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με πολλές χώρες να υφίστανται την τελευταία χρονιά «σοβαρά και παρατεταμένα» ξεσπάσματα της ασθένειας, όπως προειδοποιεί σε έκθεσή του.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν αύξηση των περιπτώσεων σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με 30% περισσότερες περιπτώσεις το 2017 από ότι το 2016. Οι ειδικοί λένε ότι ο εφησυχασμός, η κατάρρευση των συστημάτων υγείας και η αύξηση των ψεύτικων ειδήσεων σχετικά με τον εμβολιασμό είναι οι λόγοι πίσω από την άνοδο.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ υπενθυμίζουν ότι τα εμβόλια ιλαράς μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές. Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως τύφλωση, πνευμονία και μόλυνση και οίδημα του εγκεφάλου.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εξέτασε τις περιπτώσεις ιλαράς κατά τα τελευταία 17 χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι η πρώτη χρονιά που σημειώθηκε διαρκής αύξηση των κρουσμάτων, με 110.000 θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά και ανησυχούν ότι οι τάσεις για το 2018 θα είναι παρόμοιες, αφού τα κρούσματα έφθασαν σε υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Η Αμερική, η Ευρώπη και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα. Η περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού ήταν η μόνη περιοχή που είχε μείωση των περιστατικών.

Πολλά κρούσματα παρατηρήθηκαν στη Βενεζουέλα, καθώς το σύστημα υγείας κατέρρευσε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η χώρα είχε προηγουμένως σχεδόν εξαλείψει την ασθένεια.

Τώρα, υπάρχουν ανησυχίες ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι κινούνται μεταξύ των χωρών της περιοχής, η ασθένεια μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα σημείωσαν αύξηση των περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο Δρ Martin Friede, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους: «Πιθανώς στην Ευρώπη, περισσότερο από άλλες περιοχές, βλέπουμε ότι η διστακτικότητα για το εμβόλιο γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο δισταγμός οφείλεται σε ψευδείς ειδήσεις για την ασφάλεια των εμβολίων».

Ο Δρ Friede ανέφερε ότι τα social media παίζουν ρόλο σε αυτό και ότι πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης: «Οι αναπτυγμένες χώρες δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να ξεχνούν ότι η ασθένεια μπορεί να επιστρέψει σαν καταιγίδα. Δεν χρειάζονται πολλά μη εμβολιασμένα παιδιά για να συμβεί αυτό και η ιλαρά δεν είναι μόνο ένα εξάνθημα – μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και προβλήματα στον εγκέφαλο».

Η έκθεση εκτιμά ότι από το 2000, οι δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς που χορηγήθηκαν σε μικρά παιδιά έχουν σώσει περισσότερους από 21 εκατομμύρια ζωές.

Όμως, ο Δρ Soumya Swaminathan, του ΠΟΥ, δήλωσε: «Χωρίς εντατικές προσπάθειες να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να εντοπιστούν οι πληθυσμοί με απαράδεκτα επίπεδα παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, διακινδυνεύουμε να χάσουμε δεκαετίες προόδου στην προστασία των παιδιών και των κοινοτήτων από αυτή την καταστροφική ασθένεια».