Aν παλεύετε για να σηκωθείτε από το κρεβάτι, αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και βασίζεστε σε αρκετές κούπες καφέ για να βγάλετε την ημέρα, δεν είστε οι μόνοι. Καθώς οι ημέρες γίνονται μικρότερες, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να νιώσουμε γεμάτοι ενέργεια το πρωί – ειδικά όταν ανοίγουμε τις κουρτίνες και δεν έχει ξημερώσει καλά-καλά.

Για να αντιμετωπίσετε την απώλεια ενέργειας που μας προκαλεί ο χειμώνας και την κούραση έχουμε μερικές συμβουλές για την ενίσχυση των ενεργειακών σας επιπέδων.

Βγείτε στο φως
Το λιγότερο ηλιακού φως τον χειμώνα μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του κιρκάδιου ρυθμού μας, δηλαδή τον κύκλο ύπνου και ξυπνήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είναι σκοτεινά έξω, το σώμα παράγει περισσότερο από την ορμόνη μελατονίνη, που μας βοηθάει να κοιμηθούμε.

Ανοίξτε λοιπόν τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσπαθήστε να βγείτε όσο το δυνατόν περισσότερο στο φυσικό φως. Ακόμα μια βόλτα κατά το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά μας, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να ανεβάσει τη διάθεση.

Κοιμηθείτε σωστά
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα, αλλά η διάθεση για λιώσιμο στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι. Ίσως να είναι δελεαστικό να χουζουρέψετε παραπάνω όταν κάνει κρύω, αλλά προσπαθήστε να εφαρμόσετε υγιεινές συνήθειες ύπνου.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και στοχεύετε σε οκτώ αδιάσπαστες ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να για ένα καλό νυχτερινό ύπνο, κάντε την κρεβατοκάμαρά σας ένα φιλόξενο μέρος για ύπνο, αποφύγετε τις συσκευές με οθόνη μια ώρα προτού ξαπλώσετε και κόψτε την καφεΐνη το βράδυ.

Πηγαίνετε στο γυμναστήριο
Όταν νιώθετε κουρασμένοι, ίσως το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να τρέξετε στον διάδρομο του γυμναστηρίου, αλλά μια υγιής δόση άσκησης το πρωί μπορεί να απελευθερώσει μια ευπρόσδεκτη έκρηξη ενδορφινών. Εάν αγωνίζεστε να μην κοιμηθείτε στον καναπέ μόλις γυρίζετε στο σπίτι, η άσκηση αργά το απόγευμα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης υ και μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο σας.

Φάτε όπως πρέπει
Αντί να πιείτε ακόμη ένα φλιτζάνι καφέ, προσπαθήστε να ενισχύσετε φυσικά την ενέργειά σας με θρεπτικά τρόφιμα. Αποφύγετε τις γεμάτες ζάχαρη λιχουδιές – θα νιώσετε ωραία αρχικά, αλλά σύντομα θα νιώσετε περισσότερο πεσμένοι.

Η κατανάλωση βρώμης το πρωί θα σας προσφέρει βιταμίνες Β, οι οποίες θα βοηθήσουν στη μετατροπή του φαγητού σας σε ενέργεια και θα αποτελέσουν πηγή υδατανθράκων βραδείας απελευθέρωσης, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια μερίδα σολομού το μεσημέρι μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 που θα κρατήσουν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, ενώ μερικά γκότζι μπέρι -τα οποία παρέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας- μπορούν να σας βοηθήσουν να… στυλωθείτε το απόγευμα.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι και υποτονικοί το χειμώνα και δεν είναι συνήθως  σημάδι για κάτι σοβαρό. Ωστόσο, ορισμένα θέματα υγείας μπορεί επίσης να προκαλέσουν κόπωση, όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η αναιμία. Εάν η κούραση σας επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή ή παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.