Το παλιό ρητό που υποστηρίζει ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου φαίνεται ότι έχει βάση, σύμφωνα με νέα έρευνα, τουλάχιστον όσον αφορά την ψυχική υγεία κάποιου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research, η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους ανθρώπους με σοβαρή κατάθλιψη που έχει χαμηλά ποσοστά ύφεσης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία.

Δύο Πορτογάλοι ερευνητές εξέτασαν 80 συμμετέχοντες με αυτό το είδος κατάθλιψης, γνωστή ως «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή» και διαπίστωσε ότι η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου ενίσχυσε την επίδραση της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής σε μια σημαντική μειονότητα των εθελοντών.

Ο Jorge Mota Pereira και η Daniela Fonte στο Clínica Medico-Psiquiátrica κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο ζώο στο πλαίσιο της μελέτης. Οι 33 συμφώνησαν να το πράξουν, με 20 άτομα να επιλέγουν σκύλους και επτά να επιλέγουν γάτες. Τα συμπτώματα κατάθλιψής τους αξιολογήθηκαν σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, με εξετάσεις να γίνονται στις τέσσερις και οκτώ εβδομάδες.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι Pereira και Fonte διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της ομάδας που υιοθέτησε τα κατοικίδια ζώα είχε βελτιωθεί σε σημείο που τα συμπτώματα της κατάθλιψής τους να θεωρούνται ήπια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «αποτελεσματικό βοηθητικό πρόσθετο» στις συμβατικές θεραπείες για την κατάθλιψη, προσθέτοντας ότι όσοι φροντίζουν ένα κατοικίδιο αναπτύσσουν «μια ισχυρή σχέση και συντροφικότητα που συμβάλλει σημαντικά στην ψυχική υγεία».

Αλλά στο blog της British Psychological Society Research Digest, ο συγγραφέας Christian Jarrett επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης εξαρτώνται από την προθυμία ενός ατόμου να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, σε αντίθεση με μια έρευνα να που προϋπέθετε την τυχαία κατανομή κατοικίδιων ζώων σε ορισμένους εθελοντές: αυτό, θα μπορούσε να είχε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα