Οι αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων στην Ιαπωνία έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα το υπουργείο Παιδείας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016/7 και μέχρι τον Μάρτιο, καταγράφηκαν 250 αυτοκτονίες μαθητών που πήγαιναν από το Δημοτικό έως το Λύκειο. Ο αριθμός είναι πενταπλάσιος από την προηγούμενη χρονιά και ο υψηλότερος από το 1986.

Οι ανησυχίες που αναφέρουν τα ίδια τα παιδιά ότι τα απασχολούν, σύμφωνα με έρευνες και ερωτηματολόγια στα σχολεία, έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικογενειακά προβλήματα, την ανησυχία τους για το μέλλον τους και τον σχολικό εκφοβισμό.

Αλλά οι επίσημες Αρχές ανέφεραν ότι οι λόγοι πίσω από τους περίπου 140 από τους θανάτους είναι άγνωστοι στην πραγματικότητα, καθώς οι μαθητές που αυτοκτόνησαν δεν άφησαν πίσω τους κάποιο σημείωμα ή κάτι άλλο για να εξηγούν τι τους οδήγησε σε αυτήν την απονενοημένη πράξη.

Οι περισσότεροι από τους αυτόχειρες ήταν μαθητές Λυκείου, στο οποίο οι Ιάπωνες μαθητές φοιτούν περίπου μέχρι τα 18 τους.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιαπωνίας το 2015 εξέτασε τα δεδομένα αυτοκτονίας των μαθητών στη χώρα από το 1972 έως το 2013, οι οποίες κορυφώνονται κατά την έναρξη της δεύτερης περιόδου του σχολικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Ιαπωνία είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας, αλλά μετά την εισαγωγή προληπτικών μέτρων, τα νούμερα έχουν μειωθεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι συνολικές αυτοκτονίες στην Ιαπωνία μειώθηκαν σε περίπου 21.000 το 2017, σύμφωνα με την Αστυνομία, παρότι το 2003 είχαν φτάσει περίπου τις 34.500.

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτοκτονίας παιδιών και εφήβων παραμένουν σχετικά υψηλά, γεγονός που καθιστά την αυτοχειρία κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων της χώρας.

«Ο αριθμός των αυτοκτονιών των μαθητών έχει παραμείνει υψηλός και αυτό είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νοριακί Κιταζάκι, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία.