Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από Αμερικανούς έφηβους αυξήθηκε δραματικά, σύμφωνα με νέα έκθεση. Το ποσοστό των μαθητών της 12ης τάξης, ηλικίας 17-18 ετών, οι οποίοι ανέφεραν ότι «ατμίζουν», αυξήθηκε φέτος σε 21% από 11% το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μελέτη Monitoring the Future, βασίζεται σε συνεντεύξεις 45.000 μαθητών σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε χρόνο. Οι υπεύθυνοι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος στην 44χρονη ιστορία της, ξεπερνώντας την αύξηση της χρήσης μαριχουάνας τη δεκαετία του 1970.

Στα αποτελέσματά της σημειώνεται επίσης:

– Μεταξύ των σπουδαστών της 8ης τάξης, η αύξηση χρήσης νικοτίνης αυξήθηκε από 3,5% σε 6,1%

– Ο ρυθμός χρήσης μεταξύ των μαθητών της 10ης τάξης αυξήθηκε από 8% σε 16%

– Για τους σπουδαστές των τάξεων 9 έως 12, η αύξηση σημαίνει τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια επιπλέον εφήβους που ατμίζουν

– Το άτμισμα μαριχουάνας αυξήθηκε επίσης

«Οι πολιτικές και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για την πρόληψη του ατμίσματος από τους νέους σαφώς δεν λειτούργησαν», δήλωσε ο Richard Miech, κύριος συγγραφέας της έρευνας. «Το άτμισμα αντιστρέφει τη μείωση στον αριθμό των εφήβων που χρησιμοποιούν νικοτίνη … Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το άτμισμα οδηγεί τους νέους στη χρήση και στον εθισμό στη νικοτίνη και όχι μακριά τους».

Δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στη χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας, κοκαΐνης και άλλων ουσιών, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ειδικά για την κατανάλωση αλκοόλ παρατηρήθηκε απότομη πτώση το 2018 μεταξύ των μαθητών της 12ης τάξης. Επίσης, η μείωση του καπνίσματος από τους εφήβους έδειξε κάποια ανακοπή φέτος.

Οι ειδικοί κατηγορούν τις νεότερες εκδόσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων, κάποιες από τις οποίες μοιάζουν με USB drives και μπορούν να χρησιμοποιηθούν διακριτικά, αλλά και τις πολλές διαθέσιμες γεύσεις. Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι περισσότεροι έφηβοι μένουν στο σπίτι, επικοινωνούν με τα smartphones και δεν βγαίνουν έξω με φίλους: Το άτμισμα τείνει να είναι μια μεμονωμένη δραστηριότητα, λένε οι ειδικοί, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και ο πειραματισμός με ναρκωτικά γίνονται κυρίως σε ομάδες.

«Οι παράγοντες που καθιστούν το άτμισμα ελκυστικό στη νεολαία είναι η καινοτομίας και η εύκολη απόκρυψη των νέων συσκευών, οι οποίες επιτρέπουν καλύτερα στους νέους να τις χρησιμοποιούν, χωρίς οι ενήλικες να το γνωρίζουν», πρόσθεσε ο Δρ Miech.