Η περιεκτικότητα σε θερμίδες των γευμάτων σε αλυσίδες εστιατορίων είναι «υπερβολική» και σε ορισμένες περιπτώσεις τα φαγητά πιο ανθυγιεινά από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο BMJ.

Οι ειδικοί υγείας λένε ότι τα γεύματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 600 θερμίδες, αλλά σε αυτήν την έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία ο μέσος όρος ήταν 1.033 σε αλυσίδες εστιατορίων και μόλις 751 σε αλυσίδες fast-food.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ ανέλυσαν 13.500 γεύματα από καταστήματα εστίασης και σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους ήταν λόγος ανησυχίας. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες για το περιεχόμενο σε θερμίδες, μόνο ένα στα 10 γεύματα ταξινομήθηκε ως υγιές με 600kcal ή λιγότερες, ενώ σχεδόν τα μισά από τα γεύματα περιείχαν 1.000 kcal ή περισσότερο.

Τα εστιατόρια αλυσίδων ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να προσφέρουν γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας από τα fast-food, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο Δρ Eric Robinson, επικεφαλής ερευνητής από το τμήμα ψυχολογικής επιστήμης του Λίβερπουλ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «συγκλονιστικά», αλλά πιθανώς υποτιμούσαν τις θερμίδες που καταναλώνονται στα εστιατόρια, καθώς «Η ανάλυσή μας δεν περιλάμβανε ποτά, πρώτα πιάτα ή επιδόρπια».

Τα εστιατόρια Hungry Horse είχαν την υψηλότερη μέση περιεκτικότητα σε θερμίδες, με 1,358 kcal. Άλλες αλυσίδες, όπως το Flaming Grill, το Stone House και το Sizzling Pubs, δεν ήταν πολύ πίσω, με μέσο όρο 1.200kcal ανά γεύμα. Τα KFC ξεπέρασαν τον μέσο όρο των fast food με κατά μέσο όρο 987 θερμίδες ανά γεύμα. Τα Burger King, τα McDonald’s και τα Subway ήταν περίπου στις 700kcal.

Ακόμη και όταν η μελέτη σύγκρινε παρόμοια γεύματα, το ενεργειακό περιεχόμενο στα γεύματα εστιατορίων ήταν μεγαλύτερο. Τα γεύματα με μπέργκερ σε εστιατόρια περιείχαν κατά μέσο όρο 414kcal περισσότερο από παρόμοια γεύματα σε αλυσίδες γρήγορου φαγητού, ενώ και οι σαλάτα στα εστιατόρια είχαν ελαφρώς υψηλότερες θερμίδες κατά μέσο όρο από εκείνες των αλυσίδων fast food.

Ο Δρ Robinson είπε ότι το μέγεθος της μερίδας, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται και οι μέθοδοι μαγειρέματος μπορούσαν να εξηγήσουν τη διαφορά και ότι η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να κάνει αλλαγές: «Είναι πραγματικά σαφές το τι πρέπει να κάνει η βιομηχανία τροφίμων, πρέπει να ενεργήσει πιο υπεύθυνα και να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων στις μερίδες που σερβίρει».

Ένας εκπρόσωπος της αλυσίδας Hungry Horse δήλωσε: «Έχουμε δουλέψει σκληρά για να διευρύνουμε το φάσμα επιλογών χαμηλότερης θερμιδικής αξίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ειδικής σειράς Live Well, με πιάτα κάτω των 600 θερμίδων και δεσμευόμαστε για περαιτέρω αλλαγές».

Η βρετανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την εισαγωγή υποχρεωτικής επισήμανσης των θερμίδων σε εστιατόρια, καταστήματα takeaway και καφετέριες.