Το Ευρωκοινοβούλιο και η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στην απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων τα καλαμάκια, τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα, προκειμένου να μειωθεί η θαλάσσια ρύπανση.

Η προσωρινή αυτή συμφωνία, οι οποίοι εξακολουθούν να χρειάζεται τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο προτού γίνει νόμος της Ένωσης, στοχεύει στην απαγόρευση των δέκα αντικείμενων που βρίσκονται συχνότερα στις ευρωπαϊκές παραλίες.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης οι μπατονέτες και τα δοχεία τροφίμων από διογκωμένο πολυστυρένιο, καθώς η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει τα προϊόντα που δημιουργούν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων στους ωκεανούς του κόσμου.

Οι αξιωματούχοι από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε., που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη, συζήτησαν το θέμα όλη την προηγούμενη νύχτα, καταλήγοντας τελικά σε συμφωνία την Τετάρτη το πρωί, μετά από 12,5 ώρες διαπραγματεύσεων.

«Όπου είναι δυνατόν, τα μέτρα που θεσπίζονται στην παρούσα οδηγία και η εφαρμογή τους θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων ή στη μετάβαση στα επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα και όχι σε άλλες εναλλακτικές λύσεις μιας χρήσης», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δήλωση.

Εξαιτίας της βαρύτητας της κρίσης της μόλυνσης των ωκεανών από τα πλαστικά, η νομοθεσία έχει μπει σε fast track, ώστε να περάσει από τις συνήθως αργές διαδικασίες της Ε.Ε. σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ε.Ε. ελπίζει να ολοκληρώσει τα τελικά νομικά βήματα προκειμένου να τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των αποβλήτων στους ωκεανούς και τις παραλίες και έρευνα που έγινε τον Οκτώβριο φαίνεται να δείχνει για πρώτη φορά την εκτεταμένη παρουσία πλαστικών στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, υπουργός Βιωσιμότητας και Τουρισμού της Αυστρίας, ανακοίνωσε με μήνυμά της στο Twitter ότι επετεύχθη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «ένα ορόσημο στις προσπάθειές μας να μειωθούν τα πλαστικά σκουπίδια».