Το Instagram καθιστά πιο δύσκολη την αναζήτηση διατροφικών διαταραχών στη δημοφιλέστατη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ωραιοποίηση καταστροφικών ψυχικών ασθενειών.

Το 2012, το Instagram ξεκίνησε να κάνει ορισμένους όρους «unsearchable» (αδύνατον να τους αναζητήσει κανείς) στο site, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φαίνεται να προωθούν τις διατροφικές διαταραχές. Ενώ μερικά hashtags στη λίστα των όρων που δεν μπορούν να αναζητηθούν δεν έδιναν αποτελέσματα κατά την αναζήτηση, άλλα έδιναν στους χρήστες τη δυνατότητα να τους κάνουν κλικ και να «μάθετε περισσότερα», παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αναζήτησης βοήθειας, αν χρειαζόταν.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι όροι, συμπεριλαμβανομένων hashtags που προωθούν τη βουλιμία, δεν είχαν προστεθεί στη λίστα των unsearchable όρων. Επιπλέον, όταν πληκτρολογήθηκε ο όρος «βουλιμία» στη γραμμή αναζήτησης του Instagram, εμφανίστηκε ο όρος γραμμένος διαφορετικά, σε hashtags που δημιουργήθηκαν από χρήστες του Instagram, πιθανώς για να παρακάμψουν το σύστημα.

Τον Οκτώβριο του 2017, έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ ανέφερε ότι ένα ανησυχητικό ποσοστό λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης προωθούσε τις διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν το hashtag «fitspiration» (fit+inspiration, δηλαδή έμπνευση) για το Instagram ήταν πιο πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή.

Μετά από την αποκάλυψη, το Instagram ενημέρωσε τη λίστα με τις unsearchable λέξεις, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων εναλλακτικών ορθογραφιών για τις διατροφικές διαταραχές που εμφανίζονταν στην πλατφόρμα. Η δημοφιλής πλατφόρμα δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να υποστηρίζει άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Με τόσους πολλούς νέους που έρχονται στο Instagram για να συνδεθούν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν πράγματα, είναι προτεραιότητά μας να βεβαιωθούμε ότι αισθάνονται ασφαλείς και ότι δεν βλέπουν πράγματα που δεν πρέπει», δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας. «Δεν ανεχόμαστε περιεχόμενο που ενθαρρύνει τις διατροφικές διαταραχές και χρησιμοποιούμε ισχυρά εργαλεία και τεχνολογίες –συμπεριλαμβανομένης μιας εφαρμογής αναφοράς τέτοιων όρων και μηχανικής μάθησης- για να το εντοπίσουμε και να το καταργήσουμε. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και θέλουμε οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την ψυχική τους υγεία να έχουν πρόσβαση σε υποστήριξη του Instagram όταν και όπου το χρειάζονται».