Μια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι πάρα πολλοί ενήλικες στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι έχουν τροφικές αλλεργίες δεν έχουν συμπτώματα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους. Ενώ περισσότερο από το 10% των ενηλίκων πιστεύεται ότι όντως έχει τροφική αλλεργία, ένα επιπλέον 19% του πληθυσμού έχει την εντύπωση ότι είναι αλλεργικό σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το νοσοκομείο Anna και Robert H. Lurie του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο Northwestern. Η ομάδα, της οποίας επικεφαλής ήταν η παιδίατρος και ερευνήτρια τροφικών αλλεργιών Δρ Ruchi Gupta, αξιολόγησε απαντήσεις από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 ενήλικες.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι μόνο οι μισοί από τους ενήλικες με υποτιθέμενες τροφικές αλλεργίες είχαν όντως διαγνωσθεί από γιατρό και λιγότερο από το ένα τέταρτο είχε συνταγογραφηθεί για επινεφρίνη, για την αντιμετώπιση αλλεργικής αντίδρασης.

«Ενώ διαπιστώσαμε ότι ένας στους δέκα ενήλικες έχει τροφική αλλεργία, σχεδόν δύο φορές περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι είναι αλλεργικοί σε τρόφιμα, ενώ τα συμπτώματά τους μπορεί να υποδηλώνουν δυσανεξία ή άλλες συνθήκες που σχετίζονται με τα τρόφιμα», δήλωσε η Δρ Gupta.

«Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν γιατρό για κατάλληλη εξέταση και διάγνωση πριν από την πλήρη εξάλειψη κάποιων τροφών από τη διατροφή μας. Αν επιβεβαιωθεί η αλλεργία σε τρόφιμα, η κατανόηση της διαχείρισής της είναι επίσης κρίσιμη, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης των συμπτωμάτων της αναφυλαξίας και του τρόπου και του χρόνου χρήσης της επινεφρίνης», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι σχεδόν οι μισές από τις επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες μεταξύ των συμμετεχόντων αναπτύχθηκαν κατά την ενηλικίωση. «Είμαστε έκπληκτοι που διαπιστώσαμε ότι οι τροφικές αλλεργίες σε ενήλικες ήταν τόσο συχνές», είπε η Δρ Gupta. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Οι πιο συνήθεις αλλεργίες σε τρόφιμα μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη είναι:

– 7,2 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή

– 4,7 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στο γάλα

– 4,5 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στα φιστίκια

– 3 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στα καρύδια

– 2.2 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στα ψάρια

– 2 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στα αυγά

– 2 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στο σιτάρι

– 1,5 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στη σόγια

– 0,5 εκατομμύρια έχουν αλλεργία στο σουσάμι

Η Δρ Gupta τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε γιατί η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι τόσο συχνή στους ενήλικες των ΗΠΑ και γιατί αναπτύσσεται συχνά αργότερα στη ζωή.