Οικονομικά, ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τον διαβήτη και την υγεία της καρδιάς έχουν την ικανότητα να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών ψυχικών ασθενειών, σύμφωνα με μια μελέτη. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι φορές που οι ασθενείς χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη μειώθηκαν μέχρι και στο ένα πέμπτο, όταν πήραν τα φάρμακα.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου λένε ότι τα ευρήματά τους έχουν «τεράστια δυναμική». Αλλά αυτοί και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να δοκιμαστούν και σε κλινικές δοκιμές.

Το σημείο εκκίνησης για τους ερευνητές ήταν ένας κατάλογος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία η επιστήμη προβλέπει ότι θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν ασθενείς με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας.

Η ομάδα επικεντρώθηκε στα εξής:

– φάρμακα κατά της χοληστερόλης που ονομάζονται στατίνες – τα οποία μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή που συνδέεται με προβλήματα ψυχικής υγείας ή να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει αντιψυχωτικά φάρμακα

– φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση – τα οποία μπορεί να μεταβάλλουν τη σηματοδότηση του ασβεστίου στον εγκέφαλο που έχει συνδεθεί με τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια

– το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μετφορμίνη – το οποίο μπορεί να μεταβάλει τη διάθεση

Αλλά αντί να δοκιμάσουν την επίδρασή τους σε κλινικές δοκιμές, οι επιστήμονες αναζήτησαν αποδείξεις στον πραγματικό κόσμο. Αναλύθηκαν ιατρικά αρχεία 142.691 ατόμων στη Σουηδία που είχαν σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή ή άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό των περιπτώσεων που έγιναν δεκτοί σε μια ψυχιατρική νοσοκομειακή κλινική ενώ λάμβαναν αυτά τα φάρμακα και όταν δεν τα λάμβαναν.

Ο Δρ Joseph Hayes, ένας από τους ερευνητές του UCL, δήλωσε: «Η μελέτη διαπίστωσε μείωση κατά 10-20% του αριθμού των επεισοδίων όταν οι ασθενείς έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα». Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Psychiatry, έδειξαν επίσης μείωση των περιπτώσεων αυτοτραυματισμού.

«Είναι απίστευτα συναρπαστικό», δήλωσε ο Δρ. Hayes. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια δυναμική στη χρήση αυτών των φαρμάκων και είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο που έχει αποδειχθεί. Αλλά αυτή η μελέτη είναι πραγματικά μόνο ένα σημείο εκκίνησης».

Υπογράμμισε ότι τώρα η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων θα πρέπει να εξεταστεί σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν την τελική απάντηση.