Τους χειμερινούς μήνες, ακόμη και όσοι τρέχουν τακτικά μπορεί να νιώθουν αποθαρρυμένοι να βγουν από το σπίτι τους για τρέξιμο. Αλλά η άσκηση έξω κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών ημερών του έτους μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για την ευεξία μας, παρέχοντας μια αποτελεσματική καρδιαγγειακή προπόνηση αλλά και μια ένεση ενδορφινών.

Ωστόσο, χρειάζεται το τρέξιμο τον χειμώνα, απαιτεί έξτρα προσοχή: ας δούμε πώς και γιατί.

Ντυθείτε ανάλογα
Ένα από τα βασικά κομμάτια που πρέπει να έχετε στην αθλητική σας γκαρνταρόμπα για υπαίθρια χειμερινή άσκηση είναι ένα αδιάβροχο μπουφάν: Όχι μόνο θα σας κρατήσει στεγνό εάν πιάσει βροχή, αλλά θα σας παρέχει προστασία από όλες τις καιρικές συνθήκες. Μια καλή ιδέα είναι επίσης τα ισοθερμικά ρούχα, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος και να παραμένουν οι μύες σας ζεστοί, ώστε να λειτουργούν άψογα.

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού
Προτού ξεκινήσετε την πορεία σας, ρίξτε μια ματιά στον καιρό, ειδικά για να δείτε υπάρχει περίπτωση δυνατών ανέμων – τίποτα χειρότερο από το να τρέχετε κόντρα στον άνεμο. Ωστόσο, ίσως μπορείτε να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας ανάλογα, ώστε να τρέχετε με ούριο άνεμο, ειδικά κατά τη διάρκεια της επιστροφής στο σπίτι, που θα είστε περισσότερο κουρασμένοι.

Κάντε την προθέρμανση προτεραιότητα
Η προθέρμανση πριν από την άσκηση είναι πάντα σημαντική, καθώς βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και της ροής του αίματος στους μυς σας. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει έξω, η προθέρμανση πριν από το τρέξιμο είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς οι μύες σας πιθανότατα θα είναι πιο «σκληροί». Επιπλέον, η προθέρμανση θα προσφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς σας, πράγμα που θα τους επιτρέψει να δουλεύουν όσο πιο σκληρά γίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ρυθμίστε την αναπνοή σας
Όταν τρέχετε κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε απ’ ό,τι συνήθως. Υπάρχουν απλές τακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ρυθμίσετε την αναπνοή σας: Ξεκινήστε με ρυθμό αναπνοής «τριών και τριών». Αυτό σημαίνει απλά να αναπνέετε κάθε τρία βήματα, προτού εκπνεύσετε για άλλα τρία βήματα. Υπάρχουν μάλιστα και εφαρμογές για το κινητό που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Η ενυδάτωση είναι πάντα υψίστης σημασίας όταν ασκούμαστε, είτε το καλοκαίρι είτε τον χειμώνα. Και ενώ το καλοκαίρι είναι εύκολο να θυμόμαστε να πίνουμε αρκετό νερό εξαιτίας της ζέστης, τον χειμώνα είναι πιο εύκολο να το ξεχάσουμε. Ωστόσο και τότε εξακολουθούμε να χάνουμε υγρά μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής. Πιείτε άφθονο νερό, λοιπόν, ακόμη και αν δεν νιώθετε διψασμένοι.

Προσοχή στην ασφάλειά σας
Εάν επιλέξετε να πάτε για τρέξιμο νωρίς το πρωί ή το απόγευμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή ακόμη και ένα συννεφιασμένο, βροχερό μεσημέρι τότε πιθανότητα ότι δεν θα υπάρχει αρκετά καλή ορατότητα. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανακλαστικές επιφάνειες, ώστε να είστε ορατός από τυχόν διερχόμενα οχήματα. Φυσικά, μην ξεχνάτε να κινείστε αντίθετα με τη φορά των οχημάτων, ώστε να τα βλέπετε.