Ειδικοί ερευνητές, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα έχουν αναπτύξει μια επαναστατική εξέταση που προβλέπει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το νέο τεστ συνδυάζει πληροφορίες όπως το οικογενειακό ιστορικό και εκατοντάδες γενετικούς δείκτες με άλλους παράγοντες, όπως το βάρος, για να δώσει την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Η πρωτοποριακή εξέταση δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για το κοινό, αλλά είναι στη διάθεση ορισμένων γιατρών και ειδικών που τη δοκιμάζουν και είναι μέρος μιας προσπάθειας για να εντοπίζεται νωρίτερα ο καρκίνος μέσα από εξατομικευμένη εξέταση.

Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα μπορούσαν να λάβουν προληπτικές θεραπείες ή να υποβάλλονται σε περισσότερες προληπτικές εξετάσεις, όπως λένε οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Αντώνης Αντωνίου, επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος συνδυάζει τόσες πολλές πληροφορίες σε ένα εργαλείο πρόβλεψης για τον καρκίνο του μαστού. Θα μπορούσε να είναι αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, επειδή τώρα μπορούμε να εντοπίσουμε μεγάλο αριθμό γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου – όχι μόνο γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τη φροντίδα που παρέχουν ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου των ασθενών τους.

»Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον ραντεβού με τον γιατρό τους για να συζητήσουν τις επιλογές επιπλέον εξετάσεων ή πρόληψης και άλλες ίσως χρειαστούν μόνο συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους.

»Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαγνωσθούν νωρίτερα και να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα και δοκιμές προτού κατανοήσουμε πλήρως πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η εξέταση αποτελεσματικά».

Η οργάνωση Breast Cancer Now χαρακτήρισε την εξέταση «πολλά υποσχόμενο βήμα», αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ανάπτυξη και δοκιμή του εργαλείου προτού να μπορέσει να ενταχθεί στα συστήματα υγείας. «Έως τότε, θα ενθαρρύνουμε όλες όσες ανησυχούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού να μιλήσουν στον γιατρό τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Eluned Hughes.

«Ενώ υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, υπάρχουν μέτρα που μπορεί να πάρει η κάθε γυναίκα για να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως η τακτική άσκηση τακτικά, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ».

Η πρωτοποριακή εξέταση, η οποία επίσης αξιολογεί τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, περιγράφεται αναλυτικά στο περιοδικό Genetics in Medicine.