Αν σας λέγαμε ότι υπήρχε ένα superfood που θα σας έκανε να ζήσετε περισσότερο, θα σας ενδιέφερε; Μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Επίσης, είναι φθηνό και ευρέως διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ.

Οι φυτικές ίνες δεν είναι ό,τι πιο συναρπαστικό μπαίνει στο πιάτο μας, αλλά μια σημαντική μελέτη διερεύνησε πόσες χρειάζεται πραγματικά να τρώμε καθημερινά και ανακάλυψε ότι προσφέρουν τεράστια οφέλη για την υγεία.

«Τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά και οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής John Cummings.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, και το Πανεπιστήμιο του Νταντί, λένε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 25g ινών την ημέρα. Αλλά χαρακτηρίζουν απλώς «επαρκή» αυτήν την ποσότητα για τη βελτίωση της υγείας και λένε ότι υπάρχουν οφέλη αν φτάνουμε και ξεπερνούμε τα 30g.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε λιγότερο από 20 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, κάποια δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά που χρησιμοποιούν δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια, καθώς και σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η Elaine Rush, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δίνει μερικά παραδείγματα για την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: μια χοντρή φέτα μαύρο ψωμί – 2g ινών | ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές – 4g | μια πατάτα μαγειρεμένη με τη φλούδα της – 2g | ένα καρότο – 3g | ένα μήλο με τη φλούδα – 4g

Αλλά λέει ότι δεν είναι εύκολο να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας και ο καθηγητής Cummings συμφωνεί: «Είναι μια μεγάλη αλλαγή για τους ανθρώπους», λέει. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών: μαγειρεύουμε τις πατάτες με τη φλούδα | αλλάζουμε το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι με αντίστοιχα ολικής άλεσης | επιλέγουμε δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη | τρώμε ξηρούς καρπούς ή φρέσκα φρούτα για σνακ ή επιδόρπιο | καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα

Τι κερδίζουμε με όλα αυτά; Μετά από ανάλυση 185 μελετών και 58 κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Σύμφωνα με αυτήν, για κάθε 1.000 άτομα που αλλάζουν τη χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες διατροφή τους (λιγότερα από 15g) σε υψηλής περιεκτικότητας (25-29g), αποφεύγονται 13 θάνατοι και έξι περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα έδειξε επίσης χαμηλότερα επίπεδα διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου καθώς και χαμηλότερα επίπεδα βάρους, αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης.