Ένα νέο πλάνο διατροφής έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες, που υπόσχεται να σώσει ζωές και να ταΐσει 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να προκαλεί καταστροφικές βλάβες στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και καιρό να καταλάβουν πώς θα τραφούν με υγιεινό τρόπο που δεν θα καταστρέφει τη Γη δισεκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι τις επόμενες δεκαετίες, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται. Η απάντησή τους είναι «η πλανητική υγιεινή διατροφή».

Η προτεινόμενη διατροφή δεν εξαλείφει πλήρως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά συνιστά να αντλήσουμε το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε από ξηρούς καρπούς και όσπρια (όπως φασόλια και φακές). Η διατροφή αυτή χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή σε αυτά που βάζουμε στο πιάτο μας και τη στροφή σε τρόφιμα που μετά βίας τρώμε.

Τι αλλαγές θα πρέπει να κάνω;
Εάν τρώτε κρέας κάθε μέρα, τότε αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή: το κόκκινο κρέας θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα μπιφτέκι την εβδομάδα ή μια μεγάλη μπριζόλα τον μήνα. Μπορείτε βέβαια να τρώτε δύο μερίδες ψάρι και άλλο τόσο κοτόπουλο την εβδομάδα, αλλά το υπόλοιπο της πρωτεΐνης σας θα πρέπει να προέρχεται από φυτικές πηγές. Οι ερευνητές συστήνουν καρύδια και όσπρια κάθε μέρα. Επίσης, η συγκεκριμένη διατροφή προωθεί όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία πρέπει να αποτελούν το μισό κάθε πιάτου που τρώμε. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμός στα αμυλώδη λαχανικά, όπως η ταπεινή πατάτα ή η μανιόκα που καταναλώνεται ευρέως στην Αφρική.

Θα έχει χάλια γεύση;
Ο καθηγητής Walter Willet, ένας από τους ερευνητές από το Χάρβαρντ, δήλωσε πως όχι και ότι μετά από μια παιδική ηλικία σε ένα αγρόκτημα όπου έτρωγε τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την ημέρα, ακολουθούσε λίγο-πολύ την προτεινόμενη πλανητική υγιεινή διατροφή. «Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε αυτήν τη διατροφή», είπε. «Μπορείτε να πάρετε αυτά τα τρόφιμα και να τα συνδυάσετε σε χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους. Δεν μιλάμε για μια διατροφή στέρησης, είναι μια υγιεινή διατροφή που είναι ευέλικτη και ευχάριστη».

Μπορεί να γίνει πραγματικότητα;
Αυτό το σχέδιο απαιτεί αλλαγές στη διατροφή σε σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου: Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική πρέπει να μειώσουν μαζικά το κόκκινο κρέας, η Ανατολική Ασία πρέπει να περιορίσει τα ψάρια, η Αφρική τα αμυλούχα λαχανικά.

«Η ανθρωπότητα δεν προσπάθησε ποτέ να αλλάξει τη διατροφή της σε αυτήν την κλίμακα και με αυτήν την ταχύτητα», δήλωσε η Line Gordon, από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. «Ακόμη και αν είναι φαντασίωση, ήρθε η ώρα να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο».

Οι φόροι στο κόκκινο κρέας αποτελούν έναν από τους πολλούς τρόπους που οι ερευνητές λένε ότι μπορεί να απαιτηθούν για να μας πείσουν να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες.

Η πλανητική υγιεινή διατροφή δημιουργήθηκε από μια ομάδα 37 επιστημόνων από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της επιτροπής EAT-Lancet. Είναι ένα μείγμα εμπειρογνωμόνων διαφόρων τομέων, από τη γεωργία μέχρι την κλιματική αλλαγή και τη διατροφή. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο Lancet.

Οι ερευνητές λένε επίσης ότι η διατροφή θα αποτρέψει τον θάνατο περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, από τον περιορισμό ασθενειών που σχετίζονται με την ανθυγιεινή διατροφή, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και κάποιους καρκίνους. Αυτά είναι πλέον οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι στις ανεπτυγμένες χώρες.