Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι εξίσου κακή για τις έγκυες γυναίκες με το κάπνισμα, όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου αποβολής, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά και ότι ο τοξικός αέρας θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία της επόμενης γενιάς.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ήδη γνωστό ότι βλάπτει τα έμβρυα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση. Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης εντοπίσει σωματίδια ρύπανσης στον πλακούντα εμβρύων.

Η επίδραση της μακροχρόνιας έκθεσης σε μολυσμένο αέρα στον κίνδυνο αποβολής έχει αναλυθεί και προηγουμένως. Μελέτες από τη Βραζιλία έως την Ιταλία και τη Μογγολία εντόπισαν συσχέτιση, άλλες όμως δεν το έκαναν.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τον αντίκτυπο της βραχυπρόθεσμης έκθεσης σε ρύπανση του αέρα. Διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου (NO2), που είναι συνηθισμένα σε όλο τον κόσμο, αύξησαν τον κίνδυνο απώλειας της κύησης κατά 16%.

Ο Δρ Matthew Fuller, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης του Πανεπιστημίου της Γιούτα και μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Εάν συγκρίνετε αυτήν την αύξηση του κινδύνου και άλλες μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο έμβρυο, είναι παρόμοια με τον καπνό του τσιγάρου στην απώλεια κύησης κατά το πρώτο τρίμηνο» Το NO2 παράγεται από τα αέρια των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ιδιαίτερα τους πετρελαιοκινητήρες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility, διεξήχθη στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ και στις γύρω αστικές περιοχές. Αλλά ο Fuller δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ισχύουν και για άλλα μέρη του κόσμου: «Υπάρχουν πολλά μέρη όπου η ρύπανση είναι πολύ μεγαλύτερη, οπότε αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο για τη Γιούτα». Τα επίπεδα NO2 στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι παρόμοια με εκείνα πόλεων όπως το Λονδίνο και το Παρίσι.

Ο μηχανισμός με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να βλάψει ένα έμβρυο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά μια υπόθεση εργασίας είναι ότι οι ρύποι προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.

Η Δρ Sarah Stock, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σαφώς επιζήμια για την υγεία εκατομμυρίων μητέρων, μωρών και παιδιών παγκοσμίως. Τα μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας των μελλοντικών γενεών».