Οι κινεζικές Αρχές δήλωσαν ότι ο επιστήμονας που ισχυρίστηκε ότι έφερε στον κόσμο πέρσι τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, ενήργησε παράνομα και με γνώμονα τη φήμη και τον πλουτισμό.
Ο ισχυρισμός του He Jiankui ότι επενέβη και τροποποίησε τα γονίδια δίδυμων κοριτσιών κατά την κύησή τους, ώστε να μην μπορούν να κολλήσουν τον ιό HIV, αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και αγανάκτηση από την επιστημονική κοινότητα. Οι ανακριτές των κινεζικών Αρχών λένε ότι ο ερευνητής αντιμετωπίζει σοβαρή ποινή και ο καθηγητής φέρεται να βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό.
Τον Νοέμβριο, δήλωσε σε ένα συνέδριο γενετικής στο Χονγκ Κονγκ ότι ήταν «υπερήφανος» για του έργο του στην επεξεργασία των ανθρώπινων γονιδίων, μια πρακτική που απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Η ανακοίνωσή του ήρθε αντιμέτωπη με την καταδίκη εκατοντάδων κινέζων και διεθνών επιστημόνων, οι οποίοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εφαρμογή επεξεργασίας γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα για αναπαραγωγικούς σκοπούς ήταν ανήθικη.
Καθώς οι ισχυρισμοί του δεν είχαν επαληθευτεί έως τώρα, οι ερευνητές των κινεζικών Αρχών όμως επιβεβαίωσαν ότι η έρευνά του είχε εφαρμόστηκε σε δίδυμα μωρά, ενώ άλλη μία γυναίκα από τις εθελόντριές του είναι αυτή τη στιγμή έγκυος. Δήλωσαν επίσης ότι ο γιατρός είχε συγκεντρώσει μόνος του χρηματοδότηση εσκεμμένα, ώστε να αποφύγει την εποπτεία από τις Αρχές. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία αβέβαιου επιπέδου ασφάλειας για να πραγματοποιήσει επεξεργασία γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα.
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο καθηγητής είχε στρατολογήσει οκτώ ζευγάρια για να συμμετάσχουν στο πείραμά του, με αποτέλεσμα δύο εγκυμοσύνες. Είπαν επίσης ότι τα δίδυμα που γεννήθηκαν ονομάζονται Lulu και Nana γεννήθηκαν τον Νοέμβριο και βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη.
Μιλώντας στο συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, ο He είπε ότι τα κορίτσια «γεννήθηκαν φυσιολογικά και υγιή» και ότι θα τα παρακολουθούσαν για τα επόμενα 18 χρόνια. Είπε ότι είχε χρηματοδοτήσει ο ίδιος το πείραμα και επιβεβαίωσε ότι το πανεπιστήμιο του, το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σενζέν, δεν γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε στο εργαστήριό του.
Ο καθηγητής εξήγησε επίσης ότι οκτώ ζευγάρια -αποτελούμενα από πατέρες με HIV και μητέρες χωρίς- είχαν δεχτεί να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πείραμα.
Είπε ότι η μελέτη του είχε υποβληθεί σε επιστημονικό περιοδικό για ανασκόπηση, αν και δεν κατονόμασε το περιοδικό. Απέφυγες επίσης να δώσει άλλες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων «ορισμένων εμπειρογνωμόνων» οι οποίοι, όπως είχε πει, είχαν εξετάσει και ελέγξει την έρευνά του.