Ο φόβος των ανεπιθύμητων παρενεργειών των εμβολίων είναι ο κορυφαίος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αρνούνται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Μεγάλης Βρετανίας.
Μεταξύ των γονέων, οι ανησυχίες τροφοδοτούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους να εκτίθενται συστηματικά σε αρνητικά μηνύματα σχετικά με τα εμβόλια. Η έκθεση της RSPH κάλεσε τις πλατφόρμες των social media και τον Τύπο να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση fake news σχετικά με τον εμβολιασμό.
Εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί μέσω του εμβολιασμού και οι παρενέργειες είναι σπάνιες, δήλωσε η RSPH. «Η διάδοση της παραπληροφόρησης θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την υγεία του κοινού», δήλωσε ο Shirley Cramer, διευθύνων σύμβουλος της RSPH.
Η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Αγγλίας καθηγήτρια Sally Davies δήλωσε πρόσφατα ότι οι γονείς θα πρέπει να μην δίνουν σημασία στους μύθους που διαδίδουν οι αντιεμβολιαστές και να εμβολιάζουν κανονικά τα παιδιά τους.
Η έκθεση περιέχει τα ευρήματα ερευνών σε περίπου 5.000 άτομα σε όλη τη Βρετανία σχετικά με την ευαισθητοποίησή τους και τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια, όπως εκείνο εναντίον της γρίπης και του HPV. Ανάμεσά τους 2.600 γονείς, 2.000 άλλοι ενήλικες και περισσότεροι από 200 επαγγελματίες υγείας, όπως νοσηλευτές, φαρμακοποιοί και γιατροί.
Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι η στάση των γονιών απέναντι στον εμβολιασμό ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, καθώς το 90% των παιδιών τους εμβολιάζονταν συστηματικά. Αλλά ένας στους δέκα γονείς που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι επέλεξε να μην κάνει στο παιδί του το εμβόλιο το οποίο προστατεύει από ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά. Ο κύριος λόγος ήταν οι ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, ακολουθούμενος από αμφιβολίες για το κατά πόσον το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.
Για το εμβόλιο κατά της γρίπης, ένας στους πέντε γονείς επέλεξε να μην το κάνει στο παιδί του, ενώ ένας στους 14 αρνήθηκε το εμβόλιο κατά του HPV για την έφηβη κόρη του.
Όλα τα εμβόλια έχουν πιθανές παρενέργειες, αλλά είναι συνήθως ήπιες, όπως πονοκέφαλος ή κούραση και επηρεάζουν ένα μικρό αριθμό ανθρώπων. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες – ισοδυναμούν με λιγότερες από μία περίπτωση στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα εμβόλια μειώνουν δραματικά τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο.
Τα social media εξαπλώνουν την παραπληροφόρηση και τα fake news σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, παρά τις πολύ θετικές επιστημονικές αποδείξεις για τη χρήση τους, αναφέρει η έκθεση. Άνθρωποι από όλες τις ηλικιακές ομάδες δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να δουν αρνητικά μηνύματα σχετικά με τα εμβόλια στα social media, παρά θετικά.
Οι γονείς μπορούν επίσης να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από αρνητικούς τίτλους στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξουν οι αντιλήψεις των ανθρώπων: Ακόμη και 20 χρόνια αφότου ο Andrew Wakefield δημοσίευσε μια αναξιόπιστη μελέτη σχετικά με την εικαζόμενη σχέση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού, «η Ευρώπη εξακολουθεί να ζει με τις συνέπειές της», όπως ανέφερε η έκθεση.