Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει το μυστικό που κρύβεται πίσω από το γιατί μερικοί άνθρωποι παραμένουν αδύνατοι, ενώ άλλοι παίρνουν εύκολα κιλά.
Η έρευνά τους αποκαλύπτει πρόσφατα ανακαλυφθείσες γενετικές περιοχές που συνδέονται με το να είναι κάποιος πολύ λεπτός. Η διεθνής επιστημονική ομάδα λέει ότι τα ευρήματά τους ότι υποστηρίζουν την ιδέα ότι για μερικούς ανθρώπους το ότι είναι λεπτοί έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι κληρονόμησαν ένα «τυχερό» σετ γονιδίων, παρά με μια τέλεια διατροφή ή επιλογές του τρόπου ζωής τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ερευνητές έχουν βρει εκατοντάδες γενετικές αλλαγές που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο – αλλά έχουν επικεντρωθεί πολύ λιγότερο στα γονίδια των λεπτότερων ανθρώπων. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες συνέκριναν δείγματα DNA από 1.600 υγιείς λεπτούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο -με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερο από 18- με 2.000 σοβαρά παχύσαρκους και 10.400 με φυσιολογικό βάρος.
Επίσης, εξέτασαν προσεκτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής – για να αποκλείσουν, για παράδειγμα, διατροφικές διαταραχές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα σύνολο γονιδίων που συνδέονται με το γεγονός ότι είναι υπέρβαροι. Αντίθετα, οι άνθρωποι που ήταν αδύνατοι όχι μόνο είχαν λιγότερα γονίδια που συνδέονται με την παχυσαρκία, αλλά επίσης είχαν αλλαγές σε περιοχές γονιδίων που συνδέθηκαν πρόσφατα με το να είναι κάποιος υγιεινά αδύνατος.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Sadaf Farooqi, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, κάλεσε τους ανθρώπους να είναι λιγότερο επικριτικοί για το βάρος των άλλων: «Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς αδύνατοι άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί, επειδή έχουν λιγότερα γονίδια που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο και όχι επειδή είναι “ηθικά” ανώτεροι, όπως μερικοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν», ανέφερε.
«Είναι εύκολο να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο του βάρους μας από ό, τι θα θέλαμε να πιστεύουμε», συνέχισε.
Οι επιστήμονες λένε ότι το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν τα ακριβή γονίδια που εμπλέκονται το να είναι κάποιος υγιεινά αδύνατος. Ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να δουν αν αυτή η νέα γνώση μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση νέων στρατηγικών απώλειας βάρους.
Οι ειδικοί της υγείας, πάντως, λένε ότι όποια και αν είναι η γενετική μας σύνθεση, οι παλιές, καλές συμβουλές για υγιές επίπεδο άσκησης και καλής διατροφής εξακολουθούν να ισχύουν για όλους.