Οι επιστήμονες στο Κέιμπριτζ έχουν δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο απεικόνισης του καρκίνου μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR), παρέχοντας έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
Το δείγμα όγκου που λαμβάνεται από έναν ασθενή, μπορεί να μελετηθεί λεπτομερώς και από όλες τις γωνίες, με χαρτογραφημένο κάθε ξεχωριστό κύτταρο. Οι ερευνητές λένε ότι χάρη σε αυτό θα αυξήσουν την κατανόηση που έχουν για τον καρκίνο και θα βοηθήσει στην αναζήτηση νέων θεραπειών. Το project αποτελεί μέρος ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος.
Οι ερευνητές ξεκινούν με βιοψία ιστού καρκίνου μαστού μήκους 1mm, που περιέχει περίπου 100.000 κύτταρα. Στη συνέχεια ο ιστός σκανάρεται και στη συνέχεια μαρκάρεται με ειδικούς δείκτες που ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά της μοριακής του κατασκευής και το DNA του. Εν συνεχεία ο όγκος ανασυντίθεται μέσω εικονικής πραγματικότητας και το τρισδιάστατο μοντέλο του μπορεί να αναλυθεί μέσα σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας. Το σύστημα VR επιτρέπει επίσης σε επιστήμονες από οπουδήποτε στον κόσμο να εξετάσουν τον όγκο.
Ο καθηγητής Greg Hannon, διευθυντής του Cancer Research UK Cambridge Institute (CRUK), δήλωσε: «Κανείς δεν είχε εξετάσει προηγουμένως τη “γεωγραφία” ενός όγκου σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας, είναι ένας νέος τρόπος να εξετάσουμε τον καρκίνο».
Αν και το δείγμα ανθρώπινου ιστού ήταν περίπου στο μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, μέσα στο εικονικό εργαστήριο θα μπορούσε να μεγεθυνθεί για να εμφανιστεί με μέγεθος αρκετών μέτρων, ενώ οι επιστήμονες «μπαίνουν» στο εικονικό εργαστήριο ως avatars και το εξετάζουν από κοντά. Για να εξερευνήσουν τον όγκο με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια, το σύστημα VR τους επιτρέπει ακόμη και να «πετάξουν» μέσα στα κύτταρα.
Η καθηγήτρια Karen Vousden, επικεφαλής επιστήμονας της CRUK, που είναι υπεύθυνη ενός εργαστηρίου στο Francis Crick Institute του Λονδίνου το οποίο εξετάζει πώς συγκεκριμένα γονίδια μας προστατεύουν από τον καρκίνο και τι συμβαίνει όταν δεν τα καταφέρνουν, δήλωσε για το project: «Η κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης των καρκινικών κυττάρων μεταξύ τους και με τους υγιείς ιστούς είναι αποφασιστικής σημασίας, αν θέλουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες – η εξέταση των όγκων με αυτό το νέο τρισδιάστατο σύστημα είναι πολύ πιο δυναμική από τις στατικές 2D απεικονίσεις που έχουμε συνηθίσει ως τώρα».