Οι μητέρες με δύο παιδιά και εργασία με πλήρες ωράριο έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα άγχους: είναι κάτι που φανταζόμαστε όλοι, τώρα όμως επιβεβαιώνεται και από μια νέα επιστημονική έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου του Essex ανέλυσε στοιχεία από περισσότερα από 6.000 άτομα, από πανεθνική έρευνα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sociology και συγκεντρώνει διάφορες πληροφορίες από οικογένειες ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής ζωής των μελών της, τα επίπεδα των ορμονών τους, της αρτηριακής πίεσης και των εμπειριών τους με το άγχος.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 11 βιοδείκτες που σχετίζονται με το χρόνιο στρες μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα συνολικά επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με το χρόνιο στρες είναι 40% υψηλότερα μεταξύ των γυναικών που έχουν δύο παιδιά και εργάζονται με πλήρη απασχόληση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά και εργάζονται επίσης με πλήρη απασχόληση. Τα συνολικά επίπεδα βιοδεικτών που σχετίζονται με το χρόνιο στρες μεταξύ μητέρων με ένα παιδί και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας είναι 18% υψηλότερα.

Τα συμπτώματα του χρόνιου στρες μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και αϋπνία, σύμφωνα με το The American Institute of Stress.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες με δύο παιδιά που εργάζονταν με μειωμένο ωράριο είχαν επίπεδα χρόνιου άγχους κατά 37% χαμηλότερα από τις μητέρες που δούλευαν οκτάωρο. Τα χρονικά επίπεδα άγχους μεταξύ των μπαμπάδων βρέθηκε ότι βρίσκονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα όταν εργάζονταν μειωμένες ώρες.

«Η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας συνδέεται με αυξημένη ψυχολογική πίεση, με υψηλότερα επίπεδα άγχους και χαμηλότερα επίπεδα ευημερίας», ανέφεραν οι ερευνητές. «Οι γονείς των μικρών παιδιών διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ εργασίας και οικογένειας. Οι συνθήκες εργασίας που δεν είναι ευέλικτες στις οικογενειακές απαιτήσεις, όπως οι πολλές ώρες εργασίας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τις αντιδράσεις ενός ατόμου στο άγχος. Τα επαναλαμβανόμενα αγχωτικά γεγονότα που προκύπτουν από συνδυασμούς κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων άγχους και σοβαρών τραυματικών γεγονότων, οδηγούν σε χρόνιο στρες, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει την υγεία».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευέλικτα ωράρια θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιτύχουν μια ικανοποιητική ισορροπία εργασίας-ζωής.