Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικά από τα διαδερμικά έμπλαστρα νικοτίνης στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι το 18% των καπνιστών που τα χρησιμοποίησαν για να σταματήσουν το κάπνισμα δεν είχαν ξαναρχίσει το κάπνισμα μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το 9,9% αυτών που χρησιμοποίησαν μεθόδους αντικατάστασης της νικοτίνης.

Η μελέτη των 886 καπνιστών είναι η πρώτη που δοκιμάζει πόσο αποτελεσματικά είναι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη διακοπή του καπνίσματος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα συμπεράσματά τους θα οδηγήσουν στην παροχή ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέθοδο για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το ΕΣΥ της Αγγλίας έχει ήδη ζητήσει τη διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων στο σύστημα δημόσιας υγείας εντός πέντε ετών, με τη λογική ότι οι έρευνες δείχνουν ότι είναι τουλάχιστον κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κλασικό τσιγάρο. Ωστόσο, μέχρι τώρα υπήρξε έλλειψη στοιχείων για το πόσο αποτελεσματικά ήταν στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Peter Hajek, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Παρόλο που πολλοί καπνιστές αναφέρουν ότι εγκατέλειψαν επιτυχώς το κάπνισμα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι επαγγελματίες υγείας είναι απρόθυμοι να συστήσουν τη χρήση τους, λόγω έλλειψης σαφών αποδείξεων από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Αυτό είναι πλέον πιθανό να αλλάξει».

Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή, οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από τη νικοτίνη και είχαν προηγουμένως αποτύχει να το κόψουν, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:

– στη μία οι συμμετέχοντες έλαβαν θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης της επιλογής τους, η οποία περιελάμβανε τσίχλες, τσιρότα, παστίλιες, σπρέι ή συνδυασμό τους για διάστημα έως και τριών μηνών

– στην άλλη οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, με υγρό για δύο έως τέσσερις εβδομάδες

Αυτοί που έλαβαν ηλεκτρονικό τσιγάρο ενθαρρύνθηκαν να αγοράσουν επιπλέον υγρό, με τη δική τους επιλογή έντασης και γεύσης και όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ατομικές συνεδρίες υποστήριξης για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, διαπίστωσε ότι, εκτός από το γεγονός ότι περισσότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έκοψαν το κάπνισμα, ήταν περισσότεροι και αυτοί που μείωσαν το κάπνισμα κατά τουλάχιστον 50%. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρείχαν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση και αξιολογήθηκαν ως πιο βοηθητικά από τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης.